Pevski zbor iz Skopja navdušil ljubljansko občinstvo

Objavljeno dne/Published on: 07.07.2014

Prvi julijski petek je pred ljubljanskim občinstvom v atriju mestne hiše ob robu Vseslovenskega srečanja v državnem zboru nastopil Pevski zbor France Prešeren iz Skopja, ki združuje 30 pevcev tako slovenske kot tudi makedonske narodnosti, vodi pa jih dirigent Tomislav Šopov.

Pevski zbor neguje slovensko in makedonsko narodno pesem, umetniške pesmi skladateljev obeh narodov, kakor tudi skladbe iz zakladnice svetovne zborovske literature. V skrbno izbranem programu so jih na koncertu, ki ga je organiziralo Združenje Slovenska izseljenska matica tudi predstavili.

zbor

Nastopajoče in občinstvo sta uvodoma pozdravila Gregor Istenič v imenu župana Zorana Jankovića in Jože Osterman v imenu Zveze kulturnih društev Slovenije. Ob tem velja opomniti, da sta Ljubljana in Skopje leta 2007 podpisala sporazum o sodelovanju, ki med mestoma na številnih ravneh odlično poteka.

Mestni svetnik Gregor Istenič

Predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije Jože Osterman

V prvem delu koncerta smo tako prisluhnili slovenskim pesmim od Ipavca do Avsenika, mednarodni del je vključeval tako jazz kot opero, še najbolj pa je temperatura, razumljivo, narasla ob makedonskem delu repertoarja. Na celotnem koncertu so izstopali imenitni moški solisti, najbolj pa je s svojimi nastopi očarala sopranistka Gonca Bogoronova, ki je dala koncertu in zboru poseben pečat

Gonca Bogoronova, sopran

Zbor je naslednji dan nastopil tudi v Škofji Loki, na prireditvi Dobrodošli doma, odpravili pa so se tudi na krajšo turnejo po drugih krajih Slovenije.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Nazaj na prejšnjo vsebino