Dobrodošli doma – tokrat v Škofji Loki

Objavljeno dne/Published on: 09.07.2014

Malo srednjeveško mesto Škofja Loka je prvo julijsko soboto pokalo po šivih. Okoli 2.000 gostov z vsega sveta, domačinov in tudi turistov se je zbralo na tradicionalnem, letos že petem srečanju Dobrodošli doma, ki ga prireja Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, tudi v sodelovanju z Združenjem Slovenska izseljenska matica. Pod okriljem slednjega je letos na prireditvi sodelovalo pet skupin, in sicer iz Münchna, Skopja, Pulja, Novega Sada in Banje Luke.

Zasluge za uspešno srečanje gre  pripisati tudi Občini Škofja Loka, ki se je izkazala kot dobra gostiteljica, tamkajšnjemu turističnemu društvu in Razvojni agenciji Sora, predvsem pa številnim nastopajočim, ki so potrdili, da slovensko srce bije praktično po vsem svetu. Poleg stojnic slovenskih društev in izdelkov domače obrti je bila dobro obiskana tudi stojnica Slovenske izseljenske matice, tik za glavnim odrom. 

Na sliki desno glavna tajnica SIM Vesna Vukšinič Zmaić.

stojnica sim

Srečanja se je med drugimi udeležil tudi predsednik Združenja SIM Sergij Pelhan (na sliki tretji z leve) s soprogo Marjeto.  

pelhan

Na glavnem odru sta zaživeli slovenska glasba in folklora, med nastopajočimi pa so bili tudi folklorna skupina slovenskega društva Lipa München in otroška folklorna skupina Društva Slovencev Triglav iz Banje Luke ter Pevski zbor France Prešeren iz Skopja, ki jih je v Škofjo Loko povabila SIM.

SKD Lipa Munchen

otroci BL

PZ Skopje

Obsežnejšo reportažo s srečanja bomo objavili v avgustovski eRodni grudi.  

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen  

Nazaj na prejšnjo vsebino