Na Sv. Višarjah je odmevalo »Slovenija, ostani naša!«

Objavljeno dne/Published on: 14.08.2014

Prvo avgustovsko nedeljo je na Sv. Višarjah potekalo že 26. »Srečanje treh Slovenij« (matične, zamejske in izseljenske). Rojaki od blizu in daleč se tradicionalno vsako leto zberejo na tem posebnem kraju, kjer se ob prijetnem druženju zazrejo v slovensko zgodovino, sedanjost in prihodnost.

Osrednji predavatelj letošnjega srečanja je bil znani zgodovinar in kulturni delavec prof. Tomaž Pavšič, ki je srečanje označil za vseslovenski shod ali tabor in v svojem govoru z naslovom »Slovenija, ostani naša« pozval k več narodnega ponosa in samozavesti. Opozoril je, da je Prešeren v Povodnem možu zapisal: » … kjer Donava bistri pridruži se Savi,« in ne, kjer mala Sava se steka v veliko Donavo. »Imejmo tudi mi to samozavest,« je dodal. Spomnil je na fašistično preganjanje Slovencev ter se dotaknil tudi današnjega stanja. Dejal je: »Boli me, ko vidim in slišim, kako jugonostalgiki najedajo vrednote osamosvojitve, hkrati pa bi se z njimi hvalili in kazali prvozaslužniki. Ti 'šeškarji' slovenske demokracije so pravi zaviralci družbenega napredka in evropske usmeritve Slovenije.« Opozoril je tudi na izzive globalizacije, ki ogroža majhne narode in jezike. »Jezik, materinščina kot narečje in knjižna oblika, je pač najvidnejša značilnost in pričevalna moč kakega naroda, malega ali velikega po številu,« je dejal.

Prof. Tomaž Pavšič

Po osrednjem predavanju so priložnostno spregovorili še Lojze Peterle, ki je tudi letos dopust preživel s kolesarjenjem po zamejstvu in opozoril na številne pozitivne spremembe, Andrej Capuder, ki je dejal, da smo bili Slovenci edini narod, ki je v začetku 90-ih let izpeljal tako demokratizacijo kot osamosvojitev in moramo biti zato bolj potrpežljivi, ter Mojca Kucler Dolinar, ki je poudarila pomen prenašanja izkušenj in znanja s starejših na mlajše.

Slovesno sveto mašo je daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, ki je idejo treh Slovenij povezal s Slomškovo mislijo, da imamo vsi tri domovine – tisto, v katero smo rojeni, tisto, v katero smo krščeni, in večno domovino.

Pri popoldanskem kulturnem programu sta sodelovala domača slovenska cerkvena zbora iz Žabnic in Ukev, ki sta pela tudi pri maši ter domači ansambel iz Žabnic, ki je poskrbel za veselo vzdušje med udeleženci.

Že tri dni prej pa so se začeli mladinski Višarski dnevi. Dvajset mladih iz Slovenije in Argentine je spoznavalo Podjuno (s Petrom Štikrom so si ogledali sv. Hemo in Globasnico, z Jankom Krištofom pa Pliberk in Železno Kaplo, kjer so se srečali tudi z županom Francem Jožefom Smrtnikom) in Kanalsko dolino ter se peš povzpeli na Sv. Višarje.

Višarski mladi

Besedilo in foto: Dejan Valentinčič

Nazaj na prejšnjo vsebino