Slovensko stalno gledališče v obogateno sezono

Objavljeno dne/Published on: 15.10.2014

»Naša želja je, da bi gledališka sezona na Goriškem ostala lokomotiva kulturne dejavnosti slovenske skupnosti,« je na novinarski konferenci v Kulturnem domu Gorica med drugim uvodoma poudaril ravnatelj Igor Komel. Srečanje s predstavniki medijev je bilo namreč namenjeno predstavitvi letošnje obogatene gledališke sezone Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ki bo, tako kot vsako leto, tudi letos domovalo v goriškem kulturnem domu. Abonmajski program pa bo letos bogatejši in tesneje povezan s sodelujočima goriškima gledališčema.
Kulturni dom, Kulturni center Lojze Bratuž in letos tudi Gledališče Verdi bodo gostili šest predstav in dva glasbena dogodka, ki sta novost za goriško občinstvo. »Vsaka predstava naj postane velik dogodek za naše občinstvo,« je ob predstavitvi poudaril Komel in dodal: »V trenutkih krize prav gledališka dejavnost opravlja svojo najpomembnejšo vlogo.«

KDG

15. decembra bo sledila uprizoritev posebnega projekta Slovenskega stalnega gledališča, večera šansonov in poezije Miroslava Košute, kot sta si ga zamislila igralca Maja Blagovič in Jure Ivanušič, Zlati prah imaš v očeh.

Glasba in teater se bosta vnovič dopolnjevala 26. januarja z gostovanjem produkcije Littlebigmac Kabaret zlatih let po motivih romana Kuba libre Marka Vezoviška.

Kot vrhunec letošnje sezone pa je Rossana Paliaga iz Slovenskega stalnega gledališča naznanila državno predpremiero večjezične multimedijske koprodukcije Nora Gregor – skriti kontinent spomina, ki so jo skupaj ustvarili Slovensko mladinsko gledališče, SNG Nova Gorica, Schauspielhaus Graz in Stalno gledališče Furlanije – Julijske krajine. »Mednarodna koprodukcija o igralki iz Gorice, ki je dosegla zavidljive mednarodne uspehe, je hkrati predstava o Gorici, mestu štirih kultur,« je poudarila Breda Pahor, predsednica US SSG.

20. aprila bo na vrsti še mojstrovina slovenske literature, Cankarjevi Hlapci v režiji Sebastijana Horvata, sezona pa se bo zaključila z nasmehom, saj bo goriško občinstvo zabavala najnovejša komedija Vinka Möderndorferja Obiski v režiji samega avtorja.

Glasbeni del goriškega abonmaja bosta kot novost letošnje sezone dopolnila dva koncerta, in sicer varietejska predstava Prizma optimizma, s katero želi kulturni dan utrditi sodelovanje z RTV Slovenijo, in koncert Štirje pianisti za dva klavirja, ki ga prireja Kulturni center Lojze Bratuž.

Kot je poudaril Igor Komel, Slovensko stalno gledališče predstavlja višek kulturne ustvarjalnosti Slovencev v Italiji, gledališče pa sloni na dveh stebrih. Enega predstavljajo tisti, ki so na in za odrom, drugega pa gledalci, ki jih je treba negovati, navduševati in prepričati, da vedno znova pridejo na predstave.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

SSG

Na sliki (z leve): Franka Žgavec, predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž, Breda Pahor, predsednica US SSG, Igor Komel, ravnatelj Kulturnega doma Gorica, Rossana Paliaga, predstavnica za stike z javnostjo SSG

Nazaj na prejšnjo vsebino