Za nami je 31. Senjam beneške pijesmi

Objavljeno dne/Published on: 04.12.2014

V telovadnici v Lesah (v resnici je to edini večji prostor, ki je za takšno prireditev na voljo beneškim Slovencem) v občini Grmek se je tudi letos odvila priljubljena prireditev, ki že od leta 1971 zbere staro in mlado.

Na Senjamu beneške pijesmi tekmujejo avtorske skladbe, ki so napisane v beneških narečjih, opremljene pa s sodobno glasbeno podlago (rock, pop, hip hop, punk, metal). Letos je tekmovalo dvanajst skupin s svojimi novimi skladbami. Zmagovalka tokratnega tekmovanja je skupina Blue Fingers, ki je s pesmijo Muči, dok te muči prejela največ glasov poslušalcev, prepričala pa je tudi žirijo, ki ji je podelila nagrado za najboljšo glasbo.

Dogodek je odlično uspel in bil v veliko zadovoljstvo tako prirediteljem (Kulturno društvo Rečan) kot vsem obiskovalcem, ki vedno znova radi pridejo pogledat, kaj so ustvarili njihovi mladi, ki so gonilna sila prireditve. Zagotovo lahko rečemo, da mladim ne zmanjka idej, letos so tako na primer prvič uvedli priložnostne majčke, vsaka skupina je posnela tudi kratek filmček, s katerim se je predstavila. Vse pesmi so nato izdali na zgoščenki. Svojo novo zgoščenko pa je na senjamu predstavila tudi domača skupina BK Evolution. Ob tej priložnosti so izdali tudi tretjo knjigo iz zbirke Pustita nam rože po našin sadit, v kateri so objavljena vsa besedila, ki so bila zapeta na senjamu od leta 1996 do letos.

Posebej moramo izpostaviti, da Senjam beneške pijesmi lepo raste in napreduje. Še pred nekaj leti je bila prireditev odvisna od majhne skupine, ki se je nato prerazporejala in igrala več pesmi, tokrat pa je nastopilo dvanajst različnih skupin. Lahko rečemo, da so to zelo jasni rezultati, ki jih prinašata dvojezična šola v Špetru in Glasbena matica. Mogoče pa prav zato nekatere tako moti, da bi dvojezične šole odprli tudi v Terski, Karnajski in Kanalski dolini ter Reziji? Beneška zemlja je v preteklosti pretrpela veliko ponižanja, a slovenska beseda je kljub temu preživela. Na žalost to nekaterim še vedno ni všeč, a mladi so na 31. Senjamu beneške pijesmi spet pokazali, da se ne dajo.

Zmagovalna pesem se z zadnjo kitico zaključi takole:

»Tole sanje, vse to sranje an to, kar si tel bit,

bit sposoben se zbudit al pa vsaj vstat,

zatuo, ker ti ostat že znaš,

se na boš pozabu, ka so t' jal,

ti kar parvadse na vse,

an muč, četud te muči vse.«

Dejan Valentinčič

Foto: Tanja Perič

senjamin 1 senjamin 2 senjamin 3

Nazaj na prejšnjo vsebino