Minister Žmavc na otvoritvi optičnega omrežja v Porabju

Objavljeno dne/Published on: 09.12.2014

Minister Gorazd Žmavc se je na obisku v Porabju udeležil otvoritve optičnega omrežja, ki je potekala v Kulturnem domu na Verici v Porabju in sodi v sklop projekta „Kulturno in medijsko sodelovanje obmejnega prostora med Rabo in Muro II, ki se izvaja v okviru operativnega programa Slovenija-Madžarska 2007-2013. Na slovenski strani sta v projekt vključena HI-Fi Videostudio d.o.o. (Televizija AS) kot vodilni partner projekta in Javni zavod Krajinski park Goričko, na madžarski strani pa TV Monošter in Zveza Slovencev na Madžarskem. Skupna vrednost projekta je 721.848,48 €.

Otvoritve sta se med drugimi pomembnimi gosti udeležila dr. Imre Deák, državni podsekretar za narodnostne in civilne odnose na ministrstvu za človeške vire, in László Majthényi, predsednik Skupščine Železne županije. 


V nagovoru je minister izpostavil pomen, ki jo ima nova pridobitev za ohranitev in nadaljnji razvoj slovenske skupnosti na tem območju, ob tem je omenil mlajšo generacijo, za katero  bo ta pridobitev predstavljala dodaten motiv, da jih bo čim več ostalo in delovalo v Porabju.

zmavc-govor

Po dogodku se je minister Žmavc sestal z dr. Imre Deákom. Na srečanju sta se sogovornika dotaknila sofinanciranja slovenske skupnosti v Porabju v prihodnjem in nadaljnjih letih in se dogovorila o pripravi nadaljnjih srečanj na ministrski ravni. 

zmavc-publika

V nadaljevanju obiska v Porabju je minister opravil pogovore z zagovornico slovenske narodnosti v parlamentu Madžarske Eriko Köles Kiss, predsednikom Zveze Slovencev na Madžarskem Jožetom Hirnökom, predsednikom Državne slovenske samouprave Martinom Ropošom, direktorico Razvojne agencije Slovenska Krajina Andreo Kovacs in predsednico novoustanovljenega Društva Porabske mladine Martino Zakoncs. Pogovarjali  so se o trenutnih razmerah v Porabju in nadaljnjih aktivnostih v prihodnjem letu.

Nazaj na prejšnjo vsebino