Od prevzema poslov do prvih obiskov v tujini

Objavljeno dne/Published on: 03.05.2013

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, ki jo predstavljamo v tokratni številki Rodne grude, je 21. marca 2013 prevzela posle od dosedanje ministrice Ljudmile Novak. Na položaj državnega sekretarja se je vrnil dr. Boris Jesih, ki je to delo opravljal že v času ministra Boštjana Žekša. Ministrica in državni sekretar sta se takoj lotila delovnih obveznosti ter uvodoma sprejela predstavnike različnih institucij in organizacij iz zamejstva in sveta, da bi se pobliže seznanila z njihovim delom.
V pričujoči rubriki predstavljamo precej pester delovni urnik ministrice in njenih sodelavcev.

Dr. Jesih si je 25. marca ogledal razstavo o pregonu koroških Slovencev med drugo svetovno vojno, s katero so odprli 11. koroške kulturne dneve v organizaciji Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva ob sodelovanju z osrednjima manjšinskima kulturnima organizacijama iz Celovca.

V začetku aprila je ministrica pozdravila udeležence posveta z naslovom Prihodnost v večji mednarodni vlogi in sodelovanju s Slovenijo ob 50. obletnici Avtonomne dežele Furlanija-Julijske krajine, ki je potekala pod okriljem Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) v Trstu.  8. aprila je  obiskala Inštitut za narodnostna vprašanja v Ljubljani in isti dan skupaj z državnim sekretarjem sprejela predstavnike slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.

 V sklopu obiskov sta ministrica in državni sekretar 9. aprila sprejela predsednika organizacij slovenske avtohtone narodne skupnosti iz Porabja, predsednika Zveze Slovencev na Madžarskem Jožeta Hirnöka in predsednika Državne slovenske samouprave Martina Ropošo.  Dan prej je ministrico  obiskala predsednica slovenskega društva v Edmontonu, Kanada, Francesca Lien Konchar in ji predstavila slovensko skupnost v tem zahodno-kanadskem mestu in slovensko društvo, ki trenutno šteje okoli 300 članov vseh starosti. Predsednik Sveta slovenskih organizacij dr. Drago Štoka in predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze  v Trstu Rudi Pavšič sta na obisku pri ministrici pozdravila sprejeto odločitev Italije o v primerjavi z lanskim letom za 1,2 milijona evrov večjem nakazilu za letos in se strinjala, da je k temu dejanju pripomoglo tudi delo v okviru vladnega delovnega omizja. 

Ministrica in državni sekretar  sta sprejela tudi predstavnike Slovencev na Hrvaškem, ki so poudarili velik pomen slovenske ratifikacije pogodbe o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Prepričani so, da Hrvaška in Slovenija vstopata v novo obdobje plodnega in prijateljskega sodelovanja, kar bo vsekakor zelo koristilo tudi slovenski narodni skupnosti na Hrvaškem.  

15. aprila se je ministrica  v prostorih Urada srečala s predsednico Sveta slovenske narodne manjšine Varaždinske županije in podpredsednico Slovenskega kulturnega društva Nagelj Barbaro Antolić-Vupora in namestnikom župana Varaždinske županije Milanom Pavlekovićem. Sestanka se je udeležil tudi županijski načelnik za šolstvo Miroslav Huđek.

Dan pozneje se je ministrica udeležila in s pozdravnimi besedami nagovorila vse navzoče na Poslovni konferenci Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva, katere pobudnik in soorganizator je bil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Posveta se je udeležilo okoli 75 predstavnikov podjetij iz Slovenije in tujine in predstavnikov slovenskih gospodarskih ustanov iz Slovenije, Italije, Avstrije in s Hrvaške. V pričujoči številki Rodne grude objavljamo tudi obširnejšo fotoreportažo s posveta.

Poslovna konferenca

17. aprila se je ministrica mudila  na prvem obisku v tujini, in sicer  v Bosni in Hercegovini.  Srečala se je z županom Tuzle Jasminom Imamovićem ter predsedujočim Tuzlanskega kantona Slađanom Ilićem. V večernih urah se je udeležila otvoritve razstave likovne sekcije in proslave ob 20. obletnici delovanja društva Slovencev  v Tuzli. Drugi dan svojega obiska se je ministrica srečala s predsednikom Doma Narodov Parlamenta FBIH Radojem Vidovićem in obiskala prostore Slovenskega društva Cankar Sarajevo. Ministrica Komelova se je srečala tudi s predstavniki slovenskih društev iz FBiH (Zenica, Kakanj, Breza, Vitez) ter se udeležila proslave ob 20. obletnici Slovenskega društva Ivan Cankar Sarajevo. Prvemu predsedniku in ustanovitelju tega društva Stanislavu Koblarju je ministrica izročila priznanje (na sliki).

Koblar

23. aprila je ministrica na delovni sestanek sprejela predstavnika z Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport, odgovorna za zamejsko šolstvo, in predstavnice Zavoda RS za šolstvo, ki skrbijo za področje šolstva Slovencev v Avstriji, Italiji in na Madžarskem. Isti dan se je mudila tudi v Trstu, kjer je obiskala novi sedež Sveta slovenskih organizacij (SSO) na Koronejski ulici, kjer sta jo pozdravila predsednik SSO dr. Drago Štoka in generalni konzul RS v Trstu prof. dr. Dimitrij Rupel.

Šolstvo

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel je 24. aprila 2013 ob 14.uri, skupaj z državnim sekretarjem dr. Borisom Jesihom, sprejela predsednika Zadruge Primorski dnevnik Jureta Kufersina, predsednika upravnega odbora Založniške hiše D.Z.P. Primorski dnevnik Rada Raceta in odgovornega urednika Primorskega dnevnika Dušana Udoviča. Sogovorniki so ministrici predstavili trenutne razmere, v kateri se nahaja Primorski dnevnik.

Tudi letos se bomo družili v okviru poletnega srečanja vseh Slovencev…. Rdeča nit letošnje prireditve bodo mladi iz domovine, zamejstva in sveta. V ospredju bo sodelovanje in povezovanje različnih mladinskih organizacij, ki delujejo v Republiki Sloveniji, in skupnosti mladih Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo v sosednji državah in drugod po svetu. Dogodek bo spremljalo več prireditev, kot so delavnice, informativne predstavitve, filmski večer, športni dogodek in podobno, vsi skupaj pa se bomo zbrali na zaključnem koncertu 6. julija na Kongresnem trgu.

Vse slovenske mladinske in druge nevladne organizacije, ki delujejo na področju mladinskih aktivnosti, skupine mladih, osnovne in srednje šole bodisi v Republiki Sloveniji bodisi izven nje, zato VABIMO, da se nam med 3. in 6. julijem pridružijo v centru Ljubljane, kjer se lahko na inovativen in raznovrsten način predstavijo slovenskemu občinstvu.

Vabljeni, da se povežete z vsaj eno slovensko mladinsko organizacijo, šolo ali skupino mladih iz Slovenije (če prihajate iz zamejstva ali izseljenstva), zamejstva ali sveta (če ste iz Republike Slovenije) in Uradu posredujete koncept predstavitve, ki vas in vaše delovanje kar najbolje predstavi! Posebej dobrodošle so različne poulične predstavitve, glasbeni nastopi, plesne točke, poulične gledališke predstave, interaktivne predstavitve, igre, animacije, stand-up, šport, in podobno.

Izbranim idejam bo Urad kril materialne in prevozne stroške, sodelujočim pa sofinanciral bivanje in prehrano v Ljubljani.

Vaše zamisli pošljite do vključno 20. maja 2013 po e-pošti: pr.urad.slovenci@gov.si ali po navadni pošti na naslov Urada (Komenskega 11, 1000 Ljubljana, Slovenija).

Nazaj na prejšnjo vsebino