Ministrica Komelova v Makedoniji tudi o okrepitvi gospodarskega sodelovanja

Objavljeno dne/Published on: 17.09.2013

Ministrica Tina Komel se je v okviru obiska pri slovenski skupnosti v Republiki Makedoniji (RM) takoj po prihodu v Skopje srečala z ministrom za zunanje zadeve (MZZ) RM Nikolo Poposkim. Sestanka z delegacijo ministrice Komel sta se udeležila tudi pomočnica direktorja direktorata za bilateralne odnose z državami iz širšega sosedstva Jadranka Chaushevska Dimov in direktor direktorata za izseljenstvo Bojan Gjorgiev.

Ministrica Komel in minister Poposki sta izmenjala poglede na aktualno stanje slovenske etnične skupnosti v Republiki Makedoniji in makedonske etnične skupnosti v Republiki Sloveniji, obe sta dobro integrirani v okolje, ter se strinjala v oceni, da izseljenske skupnosti nasploh povezovalno delujejo na bilateralne odnose med državami, poleg tega pa z različnimi vzvodi (turizem, neposredni finančni transferji, investicije, diplomacija) pozitivno vplivajo na gospodarstvo v matični državi in na njen rating v državi sprejemnici. Minister Poposki se je ministrici Komel zahvalil za trajno podporo Republike Slovenije pri prizadevanjih Republike Makedonije, da postane polnopravna članica evroatlantskih integracij, kar ostaja prednostni cilj makedonske zunanje politike. Posebej sta govorila tudi o iniciativah po pobratenju slovenskih in makedonskih lokalnih skupnosti, kar lahko prinaša dodatno vrednost tudi na področju gospodarstva in v turizmu. Splošna raven bilateralnih stikov med državama ustreza tradicionalno prijateljskim odnosom, vsekakor pa je treba intenzivirati gospodarsko sodelovanje tudi na formalni ravni, v zvezi s čimer sta se kolega ministra zavzela za skorajšnjo organizacijo bilateralne mešane komisije s področja gospodarstva, katere zadnje zasedanje je potekalo pred davnimi desetimi leti.

Konkretno sta govorila o možnostih povezav ter sodelovanja na področju zdraviliškega turizma ter možnostih doseganja sinergij pri letalskem potniškem prevozu na področju izseljenskega turizma. Ministrica Komel je sogovornika seznanila tudi z nekaterimi težavami slovenskih podjetij, minister Poposki pa je obljubil, da bo o njunem pogovoru seznanil kolege ministre v makedonski vladi.

V nadaljevanju obiska v Republiki Makedoniji se je ministrica Komel na delovni večerji srečala s predstavniki večjih podjetij v slovenski lasti, ki se združujejo v okviru Slovenskega poslovnega kluba Skopje in delujejo na ozemlju Republike Makedonije. Sogovorniki so ministrici predstavili podjetja, v katerih delujejo, orisali projekcije njihovega razvoja in predstavili nekatere težave, s katerimi se srečujejo v sicer za slovenske investicije poslovno naklonjenem in ugodnem okolju. Predstavili so prednosti investiranja v Republiki Makedoniji in pogled na trenutno gospodarsko situacijo v Republiki Makedoniji in Republiki Sloveniji, na njuno medsebojno povezanost in vpliv na njihova podjetja ter nakazali svoje predloge za nadaljnjo rast slovenske gospodarske prisotnosti v Republiki Makedoniji. Ministrica Komel pa jih je prosila, da v okviru svojih zaposlovalnih načrtov čim bolj upoštevajo tudi prisotnost slovenske diaspore v Makedoniji in njena specifična znanja, ki lahko pomenijo dodano vrednost pri nastopu slovenskih podjetij na makedonskem trgu. Predstavniki slovenskega gospodarstva so se ministrici zahvalili za obisk in poudarili kvaliteto sodelovanja s slovenskim veleposlaništvom v Skopju.

Nazaj na prejšnjo vsebino