Minister Žmavc med Slovenci v Videmski pokrajini in Posočju

Objavljeno dne/Published on: 19.01.2015

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc, se je v soboto, 17. januarja 2015, udeležil tradicionalnega 45. novoletnega srečanja Slovencev Videmske pokrajine in Posočja in desete razglasitve osebnosti Primorske 2014 v Portorožu.

Pred osrednjim dogodkom se je minister udeležil okrogle mize, na kateri so župani z obeh strani meje in drugi povabljeni gostje prisluhnili in razpravljali o čezmejnih projektih, pri čemer so poudarili pomen vključenosti slovenske skupnosti v Italiji. Na okrogli mizi je v imenu gostiteljev zbrane pozdravil in nagovoril župan Občine Kobarid Robert Kavčič, ki se je zatem srečal z ministrom Žmavcem.  (na sliki)

zmavc-kobarid zmavc-kobarid

Sledil je pogovor s predstavniki slovenskih krovnih manjšinskih organizacij v Italiji pod vodstvom predsednika Državnega zbora RS dr. Milana Brgleza. 


Na osrednji slovesnosti dneva "45. novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja", je kobariški župan v imenu gostiteljev v pozdravnem nagovoru med drugim povzel zgodovino srečanj, ki so z leti prerasla v velik kulturni in politični dogodek ter poudaril sodelovanje in prijateljstvo, ki se je iz leta v leto krepilo. 
Pozdrave iz Benečije je v Posočje prinesla Bruna Dorbolo, predsednica Inštituta za slovensko kulturo iz Špetra, ki je poudarila vlogo povezovanja matične domovine in zamejstva. Predstavnike oblasti je pozvala, naj podprejo čezmejne projekte, kot sta Zborzbirk in Jezik Lingua, ki so zelo pomembni za ohranjanje slovenske identitete v zamejstvu. Rezultat slednjega je multimedijsko središče SMO v Špetru. 

Zbrane je v imenu Vlade Republike Slovenije pozdravil in zaželel uspešnega sodelovanja tudi v prihodnje minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki je poudaril pomen čezmejnega sodelovanja in krepitev čezmejne regije ter slovenstva. 

Slavnosti govornik pa je bil predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez. 

Nazaj na prejšnjo vsebino