Minister Žmavc na Koroškem tudi o čezmejnih projektih in sodelovanju

Objavljeno dne/Published on: 26.03.2015

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je včeraj v okviru prvega regijskega obiska Vlade Republike Slovenije pričel svoj obisk v Pokrajinskem muzeju Slovenj Gradca. Srečal se je z direktorico muzeja gospo Brigito Rajšter in predstavnikoma Kulturnega doma Pliberk. Poudarki pogovora so bili predvsem okrepljeno sodelovanje v čezmejnih projektih. Problem zagotavljanja lastnih sredstev v EU projektih, predvsem pa je vprašanje, ali bodo imeli prednost mali projekti, ki so v interesu manjšinskih skupnosti ob meji. Predstavljena je bila tudi priložnost 100. obletnice plebiscita na Koroškem skozi projekt spomina predvsem s posledicami, ki jih je povzročila meja.

Zatem si je minister ogledal in se seznanil z delovanjem Koroške galerije likovnih umetnosti. Direktorica galerije Andrejka Hribernik mu je predstavila izvedene projekte in možnosti sodelovanja v čezmejnih projektih. 

V nadaljevanju obiska se je minister Žmavc na delovnem pogovoru sestal z novoizvoljenima slovenskima županoma iz slovenske stranke Enotna lista Jožefom Smrtnikom iz Železne Kaple ter Bernardom Sadovnikom iz občine Globasnica. Obe občini mejita na Koroško regijo in si želita okrepljenega sodelovanja pri čezmejnih projektih Slovenija – Avstrija. Na pogovorih so sodelovali tudi predstavniki Slovenske gospodarske zveze ter Obrtne zveze Slovenije. 

Pogovorom se je pridružil tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič sledilo pa je kratko srečanje z ministrom za pravosodje mag. Goranom Klemenčičem, na katerem  sta se župana dogovorila za okrepljeno sodelovanje z avstrijskim ministrom za pravosodje. 

Oba župana je posebej pozdravil tudi predsednik Vlade dr. Miro Cerar, ki se veseli uspehov slovenske skupnosti na Koroškem ter verjame v tesnejše sodelovanje med obmejnimi regijami. 

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu s temi srečanji krepi vlogo regionalnega povezovanja in sodelovanja ter poudarja pomen županov in občin kot prostor razvoja, sodelovanja in konkretnih rešitev v dobro ljudi na obeh straneh meje. 

Nazaj na prejšnjo vsebino