Društvo Detelca povezuje Slovence na Irskem

Association Detelca Connecting Slovenians in Ireland

Objavljeno dne/Published on: 02.10.2014
Avtor članka/Article Author: Blanka Markovič Kocen, foto: Bernard Šrajner

Čeprav se farmacevtom v Sloveniji načeloma ne godi slabo, se je Tilen Kranjc po končanem študiju farmacije odločil svojo kariero usmeriti v znanost. »Priložnost opravljanja podiplomskega študija sem dobil na Irskem, uspešno opravil razgovor in čez tri mesece spakiral kovčke ter pristal v Dublinu,« je uvodoma povedal v intervjuju za e-Rodno grudo in dodal, da Slovensko gospodarstvo premalo izkorišča znanje uspešnih rojakov na tujem.

Though pharmacists are generally well off in Slovenia, TilenKranjc decided to lead his career into science after getting his degree in pharmacy. In his interview with e-Rodnagruda he stated that “he got an opportunity to pursue his post-graduate degree in Ireland, successfully completed the interview and in three months’ time he packed his bags and departed for Dublin.” He added that the Slovenian economy takes little advantage of the knowledge that the successful Slovenians who live abroad have to offer.

Trenutno študira zadnji letnik doktorskega študija bioinformatike. Gre za novo znanost, ki preučuje uporabo računalnikov v biologiji, genetiki in medicini.

Slovenci so v Dublinu ustanovili Društvo Detelca, katerega član ste tudi sami. Kako društvo deluje, kakšne so njegove aktivnosti?

Sredi novembra 2012 je Vlada RS ukinila veleposlaništvo v Dublinu, zato smo se odločili ustanoviti društvo, ki bi združevalo Slovence na Irskem. Pravkar smo proslavljali prvo obletnico in našteli kar 14 aktivnosti v prvem letu. Na kulturnem področju smo gostili APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, pisatelja Miho Mazzinija, ki je bil tudi nominiran za nagrado društva pisateljev v Dublinu, ter razstavo slikarja Leona Zakrajška. Organiziramo še slovenski piknik in božično srečanje, letos pa bomo organizirali tudi srečanja študentov in slovenskih družin. Dobro sodelujemo tudi z irskimi pesniki, ki se redno udeležijo literarnega festivala Vilenica, lani junija pa smo pripravili literarni večer. Letos aprila smo gostili slovensko podjetje Animacel. Vsako leto se udeležimo tudi mednarodnega dobrodelnega bazarja.

Koliko članov ima društvo?

Društvo trenutno šteje 35 članov. Na Irskem prebiva vsaj 200 Slovencev, večine pa žal ne poznamo. Nekateri imajo svoje kroge prijateljev,mi pa seveda z veseljem sprejmemo vsakogar.

Imate v društvu kakšne posebne zadolžitve?

Pri organizaciji smo bolj aktivno udeleženi štirje člani. Poleg mene je na mestu direktorja tudi soustanovitelj Bernard Šrajner. Sodelujemo še s študentko kulinarike v Dublinu Katarino Kokol, ki skrbi za pripravo slovenskih jedi, in Miho Šavcem, ki organizira aktivnosti v naravi.

Ste na Irskem srečali še kakšnega rojaka z Notranjske?

Tukaj prebiva še zdravnica Anita Krakar iz Cerknice. Največ Slovencev sicer prihaja s štajerskega konca in iz osrednje Slovenije.

Se povezujete še s katerimi podobnimi slovenskimi društvi po svetu?

Dobro sodelujemo z veleposlaništvom v Londonu. Prav tako sodelujemo z društvom Mladi Pariz, nekaj nas je tudi včlanjenih v društvo v tujini izobraženih Slovencev VTIS.

V Sloveniji v zadnjem času veliko govorimo o nujnosti gospodarskega oziroma poslovnega povezovanja z rojaki po svetu. Kakšno je vaše mnenje o tem? Na kakšen način bi se lahko povezovali?

Mislim, da premalo izkoristimo pomoč rojakov po svetu. Sodelovanje bi se lahko izboljšalo na vseh področjih. Če pa se osredotočim na gospodarstvo, po letošnji ujmi se trudimo prodati les. Tukaj bi lahko rojaki kar precej pomagali, seveda pa mora tudi država zagotoviti čim lažje postopke za izvoz in prevoz. Rojaki pa lahko tudi pomagajo pripeljati podjetnike in investitorje v Slovenijo. Samo kot primer, Irska ima po raziskavah trenutno najbolj ugodno poslovno okolje na svetu. Tujim podjetnikom, ki pridejo na Irsko, ponudijo zelo veliko ugodnosti, posrednikom pa še denarne nagrade. Irska je bila globoko v krizi, pa se je neverjetno hitro pobrala.

Kako pogosto se vračate v Slovenijo?

V Slovenijo se vračam tri- do štirikrat letno. Po koncu študija pa se bom za nekaj let vrnil v domovino. Delno sem štipendiran tudi s strani Slovenije, tako da bom na ta način tudi upravičil investicijo.

Kakšna je vizija razvoja Društva Detelca?

Društvo Detelca je nastalo z vizijo povezovanja Slovencev na Irskem in tudi obeh držav. Trenutno smo uspešno »zajadrali« na področju kulture in povezovanja Slovencev, želimo pa okrepiti še gospodarske vezi med obema državama.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek