ZADRSKI SLOVENCI „NA“ BRDO LJUBLJANI

SLOVENIANS IN ZADAR AT BRDO LJUBLJANA

Objavljeno dne/Published on: 28.10.2019
Avtor članka/Article Author: K. Bezić, foto Meri Karamarko

Slovensko kulturno društvo „LIPA“ iz Zadra vsako leto organizira Šolo v naravi za svoje člane - letos je bil to izlet na „Brdo Ljubljana“ blizu mesta Ljubač, v okolici Zadra. Končno na Ljubljani, ja, na Brdu Ljubljana. Že dolgo časa načrtovani izlet smo uresničili 21.9.2019, ko smo se v toplem, skoraj poletnem vremenu napotili na Brdo Ljubljana. Prav ta naziv nas je privlačil. Ime utrdbe Ljubljana je izvedeno iz prazgodovinskih nazivov (Lubey, Gliuba, Ljuba) liburnskega izvora. Torej ni povezave z našo Ljubljano, ki je po nekih tezah verjetno dobila ime po reki Ljubljanica (aluviana, Luwigana). Brdo Ljubljana je polotok, dolg je 3 km in se nahaja na pomembni strateški točki med Zadrom in Ninom na eni strani in Starigradom in Karlobagom na drugi strani. To relativno majhno področje je imelo zaradi položaja, klime, plodne zemlje in vode pomembno vlogo v preteklosti.

Each year, the Slovene Cultural Society Lipa in Zadar organizes a field trip. This year, it took place at Brdo Ljubljana, which is close to Ljubač, a town not far away from Zadar. The long-awaited fieldtrip to Brdo Ljubljana, the name of which is reminiscent of the Slovenian capital, was held on 21 September 2019. The favorable conditions, which were marked by warm, summer-like weather, were just right to visit Brdo Ljubljana. In fact, it was the precisely name of the place that ultimately lead us there. The etymology of the Ljubljana fortress can be traced back to the prehistoric Liburnians and is related to the expressions “lubey”, “gliuba” and “ljuba”. Thus, it is not really connected to our capital Ljubljana. The latter was most probably named after the Ljubljanica river, which comes from “aluviana” and “Luwigana”. Brdo Ljubljana is a 3-kilometer long peninsula close to an exceptionally strategic location between Zadar and Nino on one side, and Karlobag on the other. Due to the location, local climate and fertile soil, this area used to play an important role in the past.

Po prijetni poti po polotoku, s prekrasnim pogledom na otok Vir, Pag in kopno z Velebitom, smo se zbrali nad strmino „Vrtolom“ ob ostankih utrdbe Ljubljana.

Zadar   Zadar

Članica „LIPE“ je pripravila kratek povzetek o bogati preteklosti tega področja. V železni dobi so tu živeli Liburni, Ilirsko pleme, ki so bili uspešni poljedelci, živinorejci, ribiči. Na prav poseben način so lovili ribe ( z razliko v višini morja ). Najdeni kovanci iz Kartage, Egipta, grški in keltski denar, potrjujejo pomembnost pomorskega položaja. Rimljani so v 2. st. pr.n.št. gradili svoje vile rustike, rimske soline, ki so bile največje na Jadranu. S prihodom Hrvatov so soline predstavljale ekonomsko moč srednjeveške hrvaške države. Utrdba Ljubljana je leta 1205 zabeležena kot Castrum Gliube, v lastništvu hrvaško-ogrskih vladarjev. Kasneje so utrdbo prevzeli vitezi Templarji, v 14. stotetju Ivanovci. Utrdba Ljubljana je branila to področje vse do konca 17. St., ko je prenehala turška nevarnost. Med obzidjem utrdbe so najdeni ostanki gotske cerkve sv. Marcele in kelih.

Zadar

Samo področje Ljubljane je sedaj nenaseljeno vendar je zaradi prekrasnega vidika zelo priljubljeno med turisti. Tudi mi smo na poti srečali turiste, Slovence seveda, ki letujejo v bližini. Lepo vreme je botrovalo prijetnemu druženju. Glede na to, da nimamo svojih prostorov smo ta izlet izkoristili tudi za delovni sestanek. Naša predsednica Darja Jusup nas je obvestila o aktivnostih do konca leta in načrtih za prihodnje leto. Sestanek na Ljubljani s pogledom na morje, otoke, Velebit, pod toplim jesenskih soncem nam bo še dolgo ostal v prijetnem spominu.

Zadar   Zadar

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek