SLOVENSKA IGRALSKA SKUPINA MELBOURNE

Slovenian Theatre Group Melbourne

Objavljeno dne/Published on: 07.11.2019
Avtor članka/Article Author: Po zapisu Drage Gelt za objavo priredila Edita Žugelj

Zadnjih 11 let je Slovenska igralska skupina Melbourne edina slovenska igralska skupina v Avstraliji. Ustanovili so jo leta 2011, pred tem pa je od leta 1997 delovala pod okriljem Slovenskega verskega središča Kew v Melbournu. V letih od 1974 do 2014 so nekateri igralci z recitacijami in skeči sodelovali tudi pri kulturnih programih Slovenskega društva Melbourne in slovenskih mladinskih koncertih.

For the past 11 years, Slovenian Theatre Group Melbourne has been the only Slovenian theatre group in Australia. Established in 2011, the group had been part of the Slovenian Catholic Mission Kew in Melbourne ever since 1997. From 1974 to 2014, some actors enacted their shows and sketches within the frameworks of various cultural programmes organized by the Slovenian Association Melbourne and at various Slovenian youth concerts.

Po prepričanju voditeljice igralske skupine Drage Gelt, ki je tudi režiserka, scenaristka in igralka ter drugih članov skupine, je njihovo delo velikega pomena za slovensko skupnost v Avstraliji, saj rojakom posredujejo slovensko besedo, kulturo, veselje in smeh.

igralska skupina   igralska skupina   igralska skupina

Poleg tega jih seznanjajo z deli slovenskih ter tujih dramatikov, pisateljev in pesnikov. V skupini sodelujejo tudi igralci in igralke, rojeni v Avstraliji, torej druga in tretja generacija Slovencev, njeni člani pa so tudi pripadniki drugih narodov. Njihov namen je vzpodbujati Slovence druge in tretje generacije, da se vključijo v skupino, s katero nastopajo v slovenskem jeziku, ter tako pridobivajo znanje, izkušnje in samozavest pri uporabi jezika svojih prednikov. Do danes so bile v delovanje igralske skupine vključene vse tri generacije Slovencev v Melbournu. Četrto leto zapored v njej sodelujejo tudi študentje tečaja slovenskega jezika za odrasle, ki ga že 19 let vodi Draga Gelt. Kot pravi, so obiskovalci njihovih predstav običajno starejši člani slovenske skupnosti, pridejo pa tudi mlajši. Slednjim razumevanje olajša kratka razlaga vsebine v angleškem jeziku, da potem lažje sledijo predstavi. Njihovo veselje in zadovoljstvo po koncu sta jasno sporočilo, da so dogajanje na odru razumeli.

igralska skupina

ZGODOVINA Prva igralska skupina v Slovenskem verskem središču je bila ustanovljena leta 1969. Prvič je nastopila z veseloigro Pri belem konjičku, v kasnejših letih so se zvrstile še predstave Ta veseli dan ali Matiček se ženi (glavna vloga - Ljubica Postružin), Sneguljčica (Ljubica Postružin), Mačeha in pastorka (Anica Srnec), Rdeča kapica, Slehernik (Anica Srnec, Eligij Šerek), Regrat, Miklavževa opereta, Planinska roža (Vinko in Zalika Rizmal), Špelca v Ljubljani (Francka Anžin), Martin Krpan (Simon Grilj), Romeo in Julija (Andrew Bratina), Miklavž, Mali čudež, Jaslice, Sveta noč, A Hole in the Bucket (Andrew Fistrič, Lojze Jerič), Brat v Avstraliji … Nastopali so tudi s krajšimi humorističnimi prizori: Pametni kmet, Mojca in Blaž, Trije pijančki, Mi, Slovenci, vinca ne poznamo, TV Slovenija (Andrew Fistrič), Gospodinji sanjata. Prvi daljši komediji sta bili Začarana Ančka in Končno na dopust (glavna vloga Ljubica Postružin, ostali: Vera Brne, Lidija Bratina, Anna Tegelj, Ana Maria Cek, Anica Markič, Andrew Fistrič, Ivan Horvat).

igralska skupina   igralska skupina   igralska skupina

Člani igralske skupine so bili še posebej ponosni na svoje delo pri komediji VRAŽJA SLOVENŠČINA (Ljubica, Andrew), za katero so prispevali ideje in karakterje ter napisali vse besedilo.

igralska skupina   igralska skupina   igralska skupina

Predstave v zgodnjih letih so režirali Ivan Mihelj, Ljubo Pirnat, Ivan Valenčič, Elka Mesar, sestra Silvestra Ivko, Angela Škofic, Elica Rizmal, Tone Gorjup; od leta 1997 pa Anita Fistrič in Ljubica Postružin ter od leta 2008 Draga Gelt.

Draga je bila odgovorna tudi za koordinacijo, pripravo, izbiro poezije, simboliko in vezno besedilo vseh kulturnih in simboličnih programov v Verskem središču od leta 1997 do 2011, v sezoni 2018/19 pa tudi za priprave in sodelovanje pri kulturnih programih Slovenskega društva Melbourne od leta 1978 (skupaj z Magdo Pišotek in Marijo Penca do leta 2014). Pripravili so več recitalov ob obletnicah slovenskih pesnikov in pisateljev, predstavitvah knjig ter komemoracijah. Draga je vodila tudi otroško, mladinsko in odraslo folklorno skupino, ki je nastopala s plesi vseh slovenskih pokrajin.

igralska skupina   igralska skupina   igralska skupina

Kot igralska skupina so nastopili v verskih središčih Kew, Melbourne in Merrylands v Sydneyju,  ter v slovenskih klubih v Geelongu, Adelaidi, pri slovenskih društvih v Melbournu - Jadran, Planica, Slovensko društvo Melbourne ter pri društvu St. Albans. Zadnje leto je bilo v vseh središčih manj gledalcev, saj med mladimi potomci slovenskih izseljencev ni veliko zanimanja za slovenske kulturne prireditve. Na predstavah Slovenske igralske skupine Melbourne je nekaj mlajših, novih priseljencev iz Slovenije, ki so jih zelo veseli. Kljub vsemu upajo še na več let uspešnih predstav, njihove sanje pa so tudi nastop v Sloveniji.

igralska skupina

IGRALCI ZADNJIH LET

Rojeni v Sloveniji:

Vera Brne, večkrat glavna ženska vloga

Anica Markič, igralka in povezovalka

Romana Žetko, stranska vloga

Ana Zec – stranska vloga

Tone Urbas – znan iz dram Slovenskega društva Melbourne v 60. letih

Rojeni v Avstraliji:

Andrew in Melissa Fistrič, Lydia, Andrew in Natalie Bratina, Frances Urbas Johnson, Irena McBean, Magda Mesar, Elica Rizmal, Yanja Srkulj, Anna Tegelj;

Rojena v Argentini: Ana Maria Cek, Toni Šerek;

Frank Pristov, rojen slovenskim staršem v Avstraliji, nekdanji učenec na tečaju slovenskega jezika za odrasle; igral je večje vloge v letih od 2014 do 2018;

Damon Rousis, leta 2017 glavna moška vloga, leta 2018 manjša vloga; več let študent na tečaju slovenskega jezika za odrasle. Damonova mati je po rodu Italijanka, oče pa Grk, oba druge generacije, rojena v Avstraliji. Damonu je zelo všeč slovenski jezik ter je odličen in nadarjen študent;

V prejšnjih letih so v skupini igrali tudi: Ljubica in Darko Postružin, Vlado Godec, Ivan Horvat, Jana Robinson Jereb, Jana Lavrič, Meta Lenarčič, Lili Eggleston Tomažič, Andrew Fistrič, Frances Urbas Johnson, Francka Anžin, Beti Belec, Rozika in Božo Lončar, Lojze Jerič, Eligij Šerek, Janez Albrecht, Fred Toplak, Peter in Ljubo Pirnat, Ivan Mohorko, Darko Hribernik.

OSTALI ČLANI EKIPE:

Režija: Draga Gelt OAM

Pomočnici Ljubica Postružin, Vera Brne

Scenarij, karakterji in prikaz: Draga Gelt

Kostumi: skupaj z igralci

Tehnični vodja (luči in ozvočenje): Slovenec druge generacije Simon Grilj

Svetovalka za svetlobne učinke Leah Fistrič, prav tako druga generacija

Slikanje kulis: Liliana Eggleston Tomažič, druga generacija, (v začetku France Benko)

Pomoč na odru: Helena Oppelli in Wayne Fergeous, druga generacija

Video: Alex Bratina, rojen v Argentini

Maska in pričeske: Helena Leber, rojena v Sloveniji

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek