Slovesnost ob 90. obletnici Slovenskega doma v Zagrebu

Celebration to mark the 90th anniversary of the Slovenian Home in Zagreb

Objavljeno dne/Published on: 12.12.2019
Avtor članka/Article Author: Marjeta Trkman Kravar, foto: Antun Bukovec

Kri ni voda, je hkrati vez in svoboda Vožnja s tramvajem po Ilici, od Črnomerca, kjer stanujem, do Britanskega trga, kjer je gledališče Histrionski dom, mi še nikoli ni bila tako dolga kot v petek, 8. novembra. In zakaj je tako bilo prav tisti večer? Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom v Zagrebu, katerega članica sem. odkar sem se preselila v Zagreb, je v Histrionskem domu proslavljalo 90. obletnico od ustanovitve in neprekinjenega delovanja društva slovenske skupnosti v hrvaški prestolnici. Že dolgo se na kako slovesnost nisem odpravljala s toliko emocij in ponosa, samozavesti in občutka pripadnosti, da sem Slovenka. V glavi se mi je med vožnjo odvrtel celoten „film mojega življenja“. Pred 35 leti, ko sem zaradi ljubezni za vedno zapustila Slovenijo, so me starši pospremili z besedami: „Nikoli ne pozabi domovine, od koder izhajaš!“ Tako je tudi naslov prireditve „Kri ni voda, je hkrati vez in svoboda“ , ki jo je režiral in zanjo napisal scenarij Tomaž Letnar, tisti večer dobil res pravi pomen in v meni vzbudil najiskrenejša čustva. Verjamem, da so enako čutili tudi drugi udeleženci prireditve…

Blood is not water that flows – Ties and freedom are what it bestows The tram ride down Ilica, all the way from Črnomerec, where I live, to the British Square with the Historion theater, has never been as long as it was on Friday, November 8. And why was it precisely on this night that the ride took so long? The cultural and educational society Slovenian Home in Zagreb, which I have been a member of ever since I moved to the Croatian capital, was celebrating the 90th anniversary of its establishment and continuous operations. The celebration took place at the Historion. It had been a while since I attended a ceremony filled with so much emotion, joy, confidence, belonging and pride in being a Slovenian. I had my entire life flash right before my eyes. Some 35 years ago, when I was leaving Slovenia to live with the love of my life, my parents told me, “Never forget your homeland or where you come from!” That very night, the title of the ceremony, which was “Kri ni voda, je hkrati vez in svoboda” (“Blood is not water that flows – Ties and freedom are what it bestows”), gained a whole new meaning and stirred within me the most profound feelings. I truly believe other people attending the event felt the same.

Gledališka dvorana je bila nabito polna, tudi zadnji trenutki pred začetkom same prireditve so bili izpolnjeni s povpraševanjem za vstopnico več. Nekateri „domači“ smo sedeli kar na stopnicah med sedeži, saj smo svoje vstopnice odstopili gostom, ki so prišli v Zagreb od vsepovsod.

Zg

Slavnostne prireditve so se poleg članov Slovenskega doma in slovenske skupnosti na Hrvaškem udeležili še veleposlanik Republike Slovenije na Hrvaškem Vojislav Šuc, odposlanec predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja dr. Boštjan Žekš, odposlanec predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović dr. Vladimir Lončarević, državna sekretarka z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Olga Belec s sodelavci, odposlanec kardinala Josipa Bozanića Marko Kovač, predsednik Sveta za narodne manjšine Aleksandar Tolnauer, predsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Iva Dimic, predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem dr. sc. Barbara Riman Plazibat, župan mesta Zagreba Milan Bandić, podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek, župan Občine Brežice Ivan Molan, upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, glavna tajnica Združenja SIM Jasmina Ilič Draković s sodelavko in številni drugi gostje.

ZG   ZG   ZG

V programu so nastopili mešani pevski zbor Slovenski dom pod vodstvom prof. Ivice Ivanovića, dramski igralec Zlatko Vitez, ki je skupaj s pokojnim igralcem, članom Slovenskega doma Josipom Bobijem Marottijem ustanovil Histrionski dom, operna pevca Anja Žabkar in Matic Zakonjšek, pianist Ivan Pernicki, harfist Brin Bernatovič, član Slovenskega doma Marjan Dirnbek in skupina Dom.

Predsednik Slovenskega doma Darko Šonc je v svojem govoru med drugim dejal: „Zato je vodilo našega praznika, ki želi obuditi zavest o lastni slovenski samobitnosti, katere temeljni del je ravno slovenskost, da kri ni voda, da je vez in hkrati svoboda. Nikogar in nikdar ne moreš prisiliti, da čuti kot Slovenec. Da čuti, da je njegova kulturna samobitnost temelj njegove povsem osebne, do konca intimne identitete, kot je ljubezen do jezika, do slovenskih pesmi, vina z one strani Sotle ali Kolpe, potice in kar je še takega, kar nas dela Slovence. Ne matična država našega naroda in ne država, v kateri odgovorno in predano delamo, nam ne more dati te zavesti. To zavest si lahko ustvarimo le sami sebi. In zgolj zavest, da smo Slovenci, je porok našega obstoja in razvoja. In čisto nič drugega. Naš Slovenski dom je tako močan in topel in slovenski, kot smo človeško topli, osebnostno močni in slovenske zavesti polni njegovi člani, ker kri ni voda, je hkrati vez in je svoboda.“

ZG

Dolgoletni predsednik je tudi poudaril da „Slovenski dom neprekinjeno deluje 90 let. Preživeli smo pet političnih sistemov. Vsak je imel svojo ideologijo in se je bilo treba prilagajati. Najpomembnejše je bilo ohraniti slovenski jezik, tradicijo in običaje ter s tem tudi slovensko manjšino. Slovenska skupnost v Zagrebu je razpeta med Slovenijo in Hrvaško. To je ta naša dvojnost, ki izvira iz nacionalne pripadnosti, kulturne samobitnosti in ljubezni do slovenskega jezika. Obenem kot skupnost močno pripadamo okolju, v katerem živimo in delujemo, kot tudi državi, ki nam omogoča, da ustvarjamo in živimo s polnimi pljuči. Ravnovesje med tem določa naš položaj.“

ZG

Župan Zagreba Milan Bandić je ob 90. obletnici delovanja predsedniku Šoncu izročil priznanje Mesta Zagreb ter članom Slovenskega doma in vsem Slovencem v Zagrebu čestital ob pomembni obletnici.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je izdal ukaz o podelitvi odlikovanja Republike Slovenije za devetdeset let skrbi za ohranitev in razvoj slovenstva na Hrvaškem, s katerim Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom Zagreb prejme red za zasluge.

Samo prireditev so spremljali tudi mediji, predvsem opazni sta bili ekipi državnih televizijskih hiš iz Slovenije in Hrvaške, za katere smo nekateri predstavniki slovenske skupnosti v Zagrebu pred začetkom prireditve dali tudi intervju.

ZG

Sama prireditev je doživela svoj vrhunec, ko smo vsi v dvorani na poziv povezovalke programa Mie Skrbinac v roke vzeli „zvonček želja“, katerega smo prejeli skupaj z vstopnico in po tihem, vsak v sebi zaželeli najlepše želje slovenski skupnosti, med katere zagotovo sodi še naprej uspešno delovanje društva, ohranitev kulturne dediščine in enotnosti Slovencev v Zagrebu, predvsem pa pridobitev mladih članov in seveda nadaljnja poglobitev povezave in predvsem dober odnos med Hrvati in Slovenci. Bilo je res lepo in slovesno, za kar izražam iskrene čestitke vsem, ki so sodelovali pri pripravi in organizaciji prireditve, pa tudi vsem nastopajočim. Prireditev pa ne bi bila popolna, ko se ne bi odzvalo tolikšno število gostov, ki so s svojim prihodom počastili naš visok jubilej!

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek