Španija: bolečina brez upanja na vrnitev

Spain: Pain without Hope of Returning

Objavljeno dne/Published on: 27.02.2013
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj

Španija je temperamentna dežela onstran Pirenejev, od koder so se v preteklosti izselili številni prebivalci. Je kulturno zelo bogata država, v kateri lahko zasledimo kar nekaj spomenikov, ki so jih Španci posvetili svojim izseljencem. Ti so postavljeni v Asturiji, Galiciji, Kantabriji, na Mallorci in na Kanarskih otokih.

Spain is a temperamental county beyond the Pyrenees from where many people moved out in the past. It is a culturally very rich country in which we can find a large number of monuments which the Spaniards dedicated to their expatriates. They were erected in Asturias, Galicia, Cantabria, Majorca and the Canary Islands. You are invited to an educational journey to explore them!

Asturija

Najprej bomo podrobneje predstavili spomenik španskim izseljencem v asturijskem mestu Gijón. Asturija je območje na severu Španije, ki ga nekateri imenujejo kar zelena Španija med Kantabrijskim gorovjem in Atlantskim oceanom. Konec 19. in v začetku 20. stoletja so to območje zapustili številni prebivalci.

Izseljenski spomenik, ki ga je mesto Gijón postavilo že leta 1970, je postal eden izmed njegovih simbolov. Poimenovali so ga Izseljenska mati, izdelal pa ga je španski umetnik Ramon Muriedas. Posvečen je spominu na asturijske izseljence, ki so se izseljevali v začetku 20. stoletja. Večina jih je bilo delavcev v rudarstvu in metalurgiji, ki jih je pot za težko industrijo vodila v Ameriko.

Spomenik Izseljenska mati je poklon vsem družinam, ki so po odhodih bližnjih ostale razbite, saj se večina asturijskih izseljencev ni vrnila nazaj v to pokrajino na severu Španije. Bronasti kip upodablja presunljivo podobo ženske ob slovesu. Mati se s težkim srcem, a brez besed, ki bi jih lahko ustavile, poslavlja od svojih sinov, ki so se za boljšim življenjem podali zdoma. Moderna skulptura precej naturalistično, a hkrati impresionistično upodablja suhljato in izmučeno žensko, njena uboga oblačila pa kažejo na revščino in pogoje, ki so jih v tistem času preživljali Asturijci. Na obrazu, ki je prekrit z gubami žalosti in obdan z neustavljivim vetrom, ki ženski mrši lase, opazimo pomembnost in simbolnost sporočila, ki ga nosi. Poudarjen je predvsem vidik bolečine, ki so ga odhodi družinskih članov pustili na španskih družinah.

Spomenik predstavlja bolečino vseh mater, ki so se morale posloviti od svojih najbližjih in v neskončnost čakati na njihovo vrnitev z iskanja boljšega življenja na drugi strani oceana. Je podoba bolečine, trpljenja in žalovanja, pa tudi poklon neskončni ljubezni.

Galicija

Galicija je gorata pokrajina na severozahodu Španije, iz katere se je med 19. in 20. stoletjem izselilo veliko prebivalcev. V tamkajšnji Negreiri je postavljen spomenik španskim izseljencem. Skulptura spomenika izseljencem prikazuje družino v trenutkih, ko jo zapušča oče. Spomenik, ki ga je zdelal eden pomembnejših galicijskih umetnikov Fernando Garcia Blanco (1939- 2008), ima dve strani. Na eni je prikazana družina, ki jo oče pušča za seboj; sin se neomajno trudi očeta zadržati, ženo z dojenčkom pa je žalostno slovo že utrudilo. Na drugi strani je prikazan natovorjen oče, ki že odhaja in strumen korak nakazuje, da je njegov odhod nujen. Na dnu spomenika je prikazano, kako se njegove noge spreminjajo v korenine, kar nakazuje, da bo pomemben del njega za vedno ostal tu, kjer so njegove korenine.

Tenerife

Na Kanarskih otokih, natančneje na Tenerifih, sta postavljena še dva izseljenska spomenika. V današnjem mondenem španskem letovišču Tenerife se je v 16. stoletju dogajalo predvsem izseljevanje otočanov. Če lahko danes v pristanišču in glavnem mestu Santa Cruz de Tenerife opazite predvsem velike križarska ladje, polne turistov, so bile ladje v 16. stoletju polne izseljencev, ki so se v želji po novih odkritjih odločili zapustiti ta največji španski otok in se podati v še nepoznan svet. V začetku 16. stoletja so bili med njimi predvsem osvajalci in vojaki, v drugi polovici pa so začele odhajati celotne družine. Na Tenerifih so zato postavili spomenik španskim izseljencem, ki ga je izdelal umetnik Luis Seoane (1910–1979), sicer tudi sam španski izseljenec, ki se je močno zavzemal za ohranitev galicijske kulture.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek