Hrvaški Michelangelo

Croatian Michelangelo

Objavljeno dne/Published on: 07.06.2013
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj

V tokratnem prispevku bomo predstavili spomenika hrvaškim izseljencem. Gre za kipa v podobi matere, ki pestuje svoje otroke. Lik priseljenske matere predstavlja vlogo hrvaških žensk, ki so v Ameriko pripeljale svoje družine in tam pričele novo življenje.

This article presents two monuments dedicated to Croatian emigrants. The statues resemble a mother holding her children. The character of an emigrant mother represents the role of Croatian women who brought their families to America in hope of starting a new life.

Ivan Meštrović

Prvi spomenik, ki ga predstavljamo, je spomenik hrvaškim izseljencem v Milwaukee-ju, v  ameriški državi Wisconsin. Postavljen je bil leta 1960. Dvometrski bronasti spomenik, poimenovan »Priseljenska mati«, je oblikoval hrvaški kipar Ivan Meštrović, projekt njegove postavitve pa je načrtoval William George Bruce. Ivan Meštrović (1883 – 1962) velja za najboljšega kiparja verskih motivov od časa renesanse in je kot prvi živeči umetnik imel čast samostojne razstave v metropolitskem muzeju umetnosti v New Yorku. Zaradi svoje vsestranskosti in uspešnosti so mu nadeli ime »hrvaški Michelangelo«. Za svoja dela, predvsem na področju kiparstva (ukvarjal se je tudi z arhitekturo, slikanjem in poezijo), je prejel ogromno nagrad. Meštrović je znan po tem, da je v svoje spomenike pogosto vpeljal podobo svoje matere. To je nadaljeval tudi v primeru izseljenskega spomenika v Milwaukee-ju, s katerim mu je uspelo izdelati poklon materam, ki so svoje otroke vzgajale v novem svetu. Skulptura matere z otrokom ob boku in še enim v objemu predstavlja »tipični« izseljenski spomenik, ki ga lahko najdemo tudi v drugih krajih, kot je na primer izseljenski spomenik v Kopenhagnu na Danskem.

Pri raziskovanju tematike hrvaških izseljenskih spomenikov smo ugotovili, da se sama simbolika matere v njihovem primeru razlikuje od tiste, ki smo jo spoznali pri izseljenskem spomeniku v Kopenhagnu. Lik matere pri danskem izseljenskem spomeniku namreč predstavlja državo, otroci poleg nje pa njene prebivalce, za katere skrbi in ki se je močno oklepajo. V tem primeru mati univerzalno pomeni priseljevanje ljudi z vsega sveta. Lik matere v hrvaških izseljenskih spomenikih pa predstavlja podobo močne ženske in matere, ki v novem in nepoznanem okolju ohranja svojo družino in vzgaja svoje otroke.

 Hrvaški kulturni vrt

Drugi kip, ki ga bomo predstavili, je še čisto svež, saj so ga postavili šele pred enim letom. Kip »Priseljenska mati« je postavljen v hrvaškem kulturnem vrtu v Clevelandu, v ameriški državi Ohio. V tem mestu imajo v sklopu Rockefellerjevega parka velik »kulturni« vrt, kjer je kar 27 vrtov posameznih narodov, med njimi tudi hrvaškega, ki časti bogate kulturne prispevke pripadnikov tega naroda. Spomenik je oblikoval Joseph Turkaly, sicer učenec Ivana Meštrovića, in je tako kot spomenik v Milwaukee-ju, posvečen tisočim materam, ki so v Ameriko prišle s svojimi družinami. V času od 1880 do 1980 se je namreč s Hrvaške izselilo približno pol milijona ljudi, velika večina v ZDA, precej pa tudi v Kanado in Čile. Poleg samega izgleda spomenika, ki je podoben tistemu v Milwaukee-ju, naj omenimo, da je na levi strani spomenika vgravirano tudi besedilo v glagolici - pisavi, ki jo je v 9. stoletju izumil Ciril, ko je skupaj z bratom Metodom začel širiti krščansko vero med Slovani na Balkanskem polotoku. Hrvati so bili pravzaprav edini evropski narod, ki je prejel posebno dovoljenje za uporabo glagolitske abecede. Uradno »dovoljenje« za uporabo svojega jezika jim je namreč podelil papež Innocent IV. leta 1248.

Ob koncu še povejmo, da smo pri iskanju hrvaških izseljenskih spomenikov naleteli na številne druge spomenike, ki so namenjeni hrvaškim izseljencem na vseh koncih sveta. Pomen izseljevanja prebivalcev Hrvaške je tako mogoče prepoznati tudi s številom spomenikov, posebej pa z njihovo simboliko. Omeniti velja zelo znan spomenik hrvaškim izseljencem v nemškem mestu Hamburg, spomenike v Latinski Ameriki (Mehika, Argentina, Čile), Avstraliji in na Novi Zelandiji ter še nekaj spomenikov hrvaškim izseljencem v ZDA.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek