Vrtnica za knjigo

Praising Books

Objavljeno dne/Published on: 03.04.2014
Avtor članka/Article Author: Ajda Rogelj

V rubriki Zgodilo se je tokrat predstavljamo svetovni dan knjige in avtorskih pravic, ki ga obeležujemo 23. aprila. Uradno velja za svetovni dan od leta 1995, ko ga je na generalni konferenci Združenih narodov kot takega razglasil UNESCO. A tako kot imajo knjige zelo dolgo zgodovino, ima nekoliko daljšo zgodovino tudi nastanek dneva knjige.

This issue's section It Happened presents the World Book and Copyright Day celebrated on 23 April. This date has officially been known as a World Day ever since 1995 when UNESCO proclaimed it as such at the General Conference meeting of the United Nations. However, just as books have a lengthy history, so does the emergence of the Book Day.

Dan, posvečen knjigam, je bil prvič organiziran leta 1923 v Kataloniji. Ideja zanj se je razvila iz praznovanja obletnice smrti svetovno znanega pisatelja Miguela de Cervantesa in praznovanja dneva sv. Jurija, ko goduje zaščitnik viničarjev, kmetov in konjenikov. V Kataloniji je Jurijevo tudi dan vrtnic, tako da se je 23. aprila oblikovalo združeno praznovanje dneva knjige in dneva vrtnic. Ob nakupu knjige vsak v dar prejme vrtnico, katalonski običaj pa pravi, da moški ženskam podarijo vrtnico, te pa njim knjigo.

23. april je vsekakor prav poseben dan, še posebej z vidika svetovne književnosti. Skoraj nepredstavljivo naključje je, da so prav na ta dan leta 1616 svoje življenje in uspešno pisateljsko kariero zaključili svetovno znani književniki Miguel de Cervantes, William Shakespeare in Inca Garcilaso de la Vega, španski pisatelj, ki je v svojih delih opisoval predvsem življenje Inkov.

UNESCO je z razglasitvijo svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic želel izkazati spoštovanje knjigam in njihovim avtorjem. Hkrati pa so želeli spodbuditi ljudi, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do prispevkov tistih, ki so s svojimi deli pripomogli k družbenemu in kulturnemu napredku človeštva. Dan knjige in avtorskih pravic zato povezuje številne člene »knjižne verige«, od avtorjev, založnikov, učiteljev, knjižničarjev in bralcev, pa do mnogih nevladnih in zasebnih organizacij.

V Sloveniji ne le dan, pač pa mesec knjige

V Sloveniji je svetovni dan knjige zelo odmeven, saj mu običajno posvečamo kar teden dni, kar je redkost v Evropi, ko se odvijajo številni sejmi knjig, šolski dnevi, posvečeni knjigi, festival Fabula ipd. Pravzaprav velja v Sloveniji ves april za »mesec knjige«. Poleg 23. aprila, ki ga tokrat predstavljamo, 2. aprila praznujemo še dan otroških knjig in mladinske književnosti, 26. aprila pa svetovni dan intelektualne lastnine, kamor sodijo tudi avtorske pravice. Spomnimo, da je imela leta 2010 Ljubljana pomembno vlogo, saj je predstavljala svetovno prestolnico knjige. Svetovni dan knjige je bil zato tistega leta še posebej odmeven.

Bookcrossing

Za letošnje leto pa je načrtovan prav poseben knjižni dogodek, in sicer »Bookcrossing val«, v okviru katerega lahko svoje že prebrane ali pozabljene knjige odložimo na katerikoli javni prostor, vanje napišemo posvetilo, jih registriramo na Bookcrossing strani in tako spremljamo pot knjige med ljudmi po svetu. Bookcrossing moto temelji na knjigah, ki smo jih nekoč prebrali, a jih ponovno verjetno ne bomo; na tistih, ki nam ležijo po stanovanjih in knjižnih policah, ne da bi jih v zadnjih letih odprli ali jih sploh opazili. Ljudi želijo spodbuditi, da katero od njih s posvetilom »izpustijo« in ji tako omogočijo, da potuje po svetu in s svojimi zgodbami povezuje in razveseljuje ljudi. Bookcrossing pa deluje večsmerno; tako vas bo lahko proti koncu letošnjega aprila pri čakanju na avtobus ali na katerem drugem javnem mestu pričakala knjiga s posvetilom.

V Sloveniji sicer še ne dobro poznana in razširjena organizacija Bookcrossing oz. njena ekipa bo namreč 23. aprila v slovenskih mestih »izpustila« veliko število tovrstnih označenih knjig. Pričakovati je 148 knjig na območju Maribora, 176 na območju Ljubljane, na voljo pa bodo tudi v Metliki, Črnomlju, Kranju, Sevnici, Radečah in Celju.

Za konec še zapišimo, da je letošnja prestolnica knjige Port Harcourt v Nigeriji. Vas pa spodbujamo, da poiščete kakšno pozabljeno knjigo in jo pustite na javnem mestu. Tako boste nekoga presenetili, hkrati pa spremljali zanimivo pot vaše knjige med ljudmi po svetu.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek