Spomenik irskim izseljencem

Monument to Irish emigrants

Objavljeno dne/Published on: 05.06.2015
Avtor članka/Article Author: Vesna Vukšinič Zmaić

Cobh je malo pristaniško mesto v okrožju Cork na jugu Irskega otoka, v katerem vsako leto pristane na stotine ladij, ki pripeljejo do 100.000 turistov.Tako za nas, kot za turiste, ki prihajajo predvsem iz ZDA in Kanade, je Cobh zanimiv iz istega razloga. Ima nekaj, kar v Sloveniji še nimamo.

Cobh is a small seaport in the Cork County at the south end of the Irish island. Each year the town is visited by hundreds of ships bringing up to 100,000 tourists. Cobh is attractive for American and Canadian tourists who visit the town for a special reason. The town has something that cannot be found in Slovenia. Between 1848 and 1950 more than 6 million adults and children emigrated from Ireland, 2.5 million from Cobh alone. The town never forgot its history and the people who abandoned it and for that they are awarded by millions of tourist euros flooding the town treasury and supporting the majority of local residents. Due to the sad history and the town’s entrepreneurship, Cobh has become the pilgrimage site for the descendants of Irish emigrants. The majority of tourists visit the Cobh Heritage Centre and the town offer also includes the story of the famous Titanic’s last stop.

Med 1848 in 1950 se je iz Irske odselilo čez 6 milijonov odraslih in otrok, samo iz Cobha 2,5 milijona. Mesto ni pozabilo svoje zgodovine in ljudi, ki so zapustili ta kraj. Nagrajeno je z milijoni turističnih evrov, ki se zlivajo v njegovo blagajno, od njih pa živi tudi večina tamkajšnjih prebivalcev. Cobh je po zaslugi lastne podjetnosti postalo romarsko mesto potomcev Irskih izseljencev. Dobršen del turističnega obiska zajame namreč Cobh Heritage Centre, turistično ponudbo mesta pa dopolnjuje tudi zgodba o Titanikovem poslednjem postanku.

V spominskem muzeju v Cobhu, imenovanem Cobh Heritage Center, lahko vidite na kakšnih ladjah, t. i. »plavajočih trugah«,  in v kakšnih pogojih so se prevažali takratni potniki na več mesecev dolgi vožnji v ZDA ali Kanado. Pogledate lahko pod palubo ladje, ki je prevažala obsojence britanske krone, ki je takratne prestopnike najraje pošiljala na prestajanje kazni v Avstralijo in na Tasmanijo. Ned Kelly, avstralska uporniška ikona revnih in zatiranih, je bil sin irskega kaznjenca.

Pred muzejem je postavljen spomenik Annie Moore, ki je z dvema mlajšima bratoma zapustila Cobh in se napotila novemu življenju naproti. Annie je prva potnica vpisana v register potnikov, sprejetih na znamenitem Ellis Islandu v New Yorku. V spomin vsem izseljencem, so ji v New Yorku postavili spomenik, replika pa stoji pred spominskim muzejem v Cobhu. V njem so posvetili razstavo tudi Titaniku, ki so ga imenovali kralj morja. Na poti proti New Yorku se je 11. aprila 1912 ustavil v Cobhu, takrat imenovanem Quenstown, kjer ga je čakala pošta in 123 potnikov. Nihče si ni mislil, da bo kraljevo naslednje pristanišče na dnu oceana.

Spominski center v Cobhu ima oddelek za rodoslovje, kjer v elektronskem iskalniku poiščete svoje prednike ali naročite poglobljeno raziskavo. V suvenirnici lahko kupite številne spominke, tudi reprodukcijo plakata, ki je vabil k nakupu karte za prvo plovbo na Titaniku. In da po celodnevnem ogledovanju muzeja ne bi ostali lačni, je muzej opremljen s prijazno  kavarno in restavracijo.

Na prvi pogled bi stari opečnati stavbi, v kateri domuje spominski center,  prisodili vlogo skladišča. Stoji na obali morja in vabi z napisom Quenstown story. Stalne muzejske razstave v naravni velikosti (del ladje in silikonske človeške lutke) odsevajo obup, tesnobo in upanje takratnega potnika, prebežnika pred lakoto in gotovo smrtjo. Premišljena postavitev svetlobnih elementov prikaže temačno, nihajoče in utesnjujoče ozračje, na katerega so bili potniki obsojeni več mesecev, zanj pa so plačali vse svoje premoženje.

Z lahkoto si predstavljamo, da so takrat in še desetletja potem na enak način potovali tudi naši ljudje, ki so se iz istih razlogov napotili čez ocean v boljše življenje. 

Turisti Cobha so potomci irskega eksodusa, ki je bil posledica revščine, lakote in pičle možnosti za preživetje. Številka izseljencev iz Cobha daleč presega število celotne slovenske izseljenske migracije, vendar tudi v zgodovini slovenskega izseljevanja obstaja kar nekaj pomembnih obdobij in zgodb, ki bi brez večje težave zapolnile slovenski spominski center.

FOTO; http://www.cobhheritage.com/

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek