Vokalna skupina PLAMEN – KANADSKE PEVKE S SLOVENSKO DUŠO

Vocal Group Plamen – Canadian Slovenian Singers

Objavljeno dne/Published on: 06.10.2016
Avtor članka/Article Author: Edita Žugelj

Vokalna skupina Plamen iz Toronta, ki jo sestavljajo dekleta in žene slovenskega rodu, vodi pa jih Marija Ahačič Pollak, je ob svoji 25-letnici navdušila tudi s tremi slavnostnimi koncerti v Sloveniji. Pevke so bile v Sloveniji že šestič, prvič pa so se predstavile v Torontu, ko je Kanada priznala samostojno Slovenijo. Po besedah umetniške vodje ta nastop še danes predstavlja vrhunec njihove koncertne kariere.

The vocal group Plamen from Toronto brings together girls and women of Slovenian descent, directed by Marija Ahačič Pollak. Commemorating their 25th anniversary, the vocal group gave three outstanding ceremonial performances in Slovenia. This was the sixth time the singers came to Slovenia. Their debut performance dates to 1991, when Canada first recognized Slovenian independence – according to Pollak, that performance still represents the prime of their concert career.

25 let predanega dela in zavezanosti slovenstvu

Od prvotne zasedbe desetih pevk v skupini vseh 25 let neprekinjeno še vedno prepeva šest pevk. Druge od današnjih trinajstih pojejo po 15 ali 20 let, tri nove članice pa so že hčerke prvih pevk. Ustanovne članice Dekliškega zbora Plamen, kot so se pevke na začetku imenovale, so bile Amanda Bergant, Susan Stajan, Tina Štrucel, Sabina Sečnik, Tatjana Smrekar in Julija Konje.

Prvih sedem let so vadile kar v Marijini hiši in nekatere so na vaje prihajale iz precej oddaljenih krajev. Z leti so morale posameznice zbor zaradi materinstva ali drugih obveznosti zapustiti, prišle pa so nove. Danes so članice skupine Leah Markun, Diana Stodulski, Amanda Bergant, Susan Stajan, Julija Konje Basso, Tatjana Smrekar, Lidija Fotivec Molek, Sabina Stodulski, Elizabeth Stariha Helme, Tanja Stariha Tremain, Tina Štrucel, Jennifer Pikl Dunford in Sabina Jevnišek Sečnik.

Marija Ahačič Pollak pravi, da mnoge pevke pozna bolje kot svoji vnukinji, saj se že četrt stoletja dobivajo vsak torek, in v šali pravi, da se čudi, ker jo toliko let prenašajo. Ker so vse pevke rojene v Kanadi in ne govorijo dobro slovensko, jih poučuje v angleščini, vendar se pri petju slovenskih pesmi zelo potrudi za slovensko izgovorjavo.

Da so pevke z leti dela in truda izjemno napredovale in odlično zapojejo v jeziku svojih prednikov, je bilo moč slišati tudi na slavnostnem koncertu v cerkvi Sv. Jakoba v Ljubljani; pred tem je VS Plamen nastopila še v Brežicah in na Ptuju. Na prvih dveh koncertih jih je spremljala pianistka Nastasia Zibrat, poseben gost na koncertu v Ljubljani pa je bil mladi virtuoz na kitari in skladatelj Timotej Kosovinc. Letos so mnoge prišle v Slovenijo s svojimi možmi in otroki, na koncertih pa so jim podporo izkazovali tudi tukajšnji sorodniki in ljubitelji kakovostne glasbe.

Marijine Plamenke tkejo nitke med Slovenci

Pevke so se od nekdanjih »cvilčkov«, kot je dekleta na začetku kariere v šali poimenoval Marijin pokojni mož Peter, pod njenim vodstvom razvile v suverene in prepričljive interpretke različnih zvrsti glasbe.

Repertoar VS Plamen je zelo bogat in pester ter vse bolj zahteven: od slovenskih in kanadskih ljudskih pesmi do duhovnih, zimzelenih, narodnozabavnih in popularnih melodij. Pojejo v slovenščini, angleščini, francoščini in latinščini, njihova posebnost pa so slovenske in angleške pesmi, ki jih zapojejo v obeh jezikih. Umetniška vodja je namreč nekatere slovenske pesmi prepesnila v angleščino in obratno, kar zelo obogati njihove koncerte. Še posebej, ker je pevke uspela naučiti, da pojejo z dušo in srcem.

Na letošnjih koncertih so prvič v slovenščini in angleščini zapele avtorsko pesem Marije Ahačič Pollak »Tečejo, tečejo nitke«, po kateri je v Sloveniji postala že bolj znana kot po Avsenikovi »Tam, kjer murke cveto«, s katero je zaslovela pred odhodom v Kanado.

Plamen je Marijina velika ljubezen, dolgoletno predano in prostovoljno delo pa je poplačano z uspešnimi koncerti in neustavljivo željo pevk po napredku in novih ciljih. Tako po nastopih v Sloveniji Marija že razmišlja tudi o tem, da bi pevke obiskale tudi Slovence po svetu. Bile so že v ZDA in Avstraliji, pele v kanadskem parlamentu, nastopale na kanadski, slovenski in avstrijski televiziji, morda bo zdaj na vrsti Argentina, ali pa bodo pele Slovencem v drugih kanadskih mestih. Mariji Ahačič Pollak in njenim pevkam se zdi zelo pomembno, da se Slovenci na različnih koncih sveta povezujemo ter tako ohranjamo slovensko pesem, jezik in kulturo nasploh.          

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek