Poučna, zanimiva in zabavna poletna šola

Didactic, Interesting, and Fun Summer School

Objavljeno dne/Published on: 12.10.2017
Avtor članka/Article Author: Edita Žugelj, foto Edita Žugelj

V Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v slikoviti pohorski vasici Gorenje pri Zrečah je bila poleti v organizaciji Združenja Slovenska izseljenska matica 2. Poletna šola Slovenščina malo drugače. Udeležili so se je otroci in mladostniki slovenskih korenin iz šestih držav, ki so med počitnicami izboljševali svoje znanje slovenščine in likovno ustvarjali. Nekaj najpogumnejših mi je zaupalo, kaj vse so v poletni šoli doživeli in česa so se naučili.

This summer, the Center for School and Outdoor Education (CŠOD) – located at the picturesque Pohorje village of Gorenje near Zreče – organized the 2nd Summer School: The Slovenian Language A Little Differently (2. Poletna šola: Slovenščina malo drugače), in cooperation with the Association for Slovenians Abroad (ZSIM). It was attended by children and youth of Slovenian descent from six different countries who spent their holidays improving their knowledge of the Slovenian language and making art. The most courageous ones shared some of their experiences and the knowledge they have acquired with us.

Poletna šola Slovenščina malo drugače je poleg učenja slovenščine namenjena tudi likovnemu ustvarjanju in umetniškemu izražanju otrok, starih od 12 do 15 let. V domovino svojih prednikov so letos prišli iz Črne gore, Srbije, Bosne in Hercegovine, s Hrvaške, iz Italije in z Irske.

poletna šola 

Jasmina Ilič, glavna tajnica SIM, ki je ves teden preživela z otroki in njihovimi učiteljicami, je bila ob koncu zadovoljna z opravljenim delom. Kot je dejala, so dosegli vse zastavljene cilje, pomembno pa je bilo tudi, da so bili v CŠOD sočasno na počitnicah otroci iz Slovenije, s katerimi so se potomci izseljencev družili in pogovarjali slovensko. 

Emil Mumel je že 17 let vodja CŠOD v Gorenju pri Zrečah, kjer lahko otroci in mladostniki preživljajo aktivne počitnice sredi čudovite narave. Letos sta bili v tem domu med njimi prvič tudi dve skupini otrok slovenskih korenin iz tujine, ki so se po njegovih besedah lepo povezali z domačimi in se tudi v pogovorih z njimi učili slovenščine.

poletna šola

Šolo so vodile tri učiteljice: Katarina Rebič in Lea Lehner sta poučevali slovenščino, Natalija Veselič-Martinjak pa likovni pouk. Kot je povedala Lea Lehner, so otroci na poletno šolo prišli z različnim znanjem slovenščine, a med njimi ni bilo nobenega popolnega začetnika. Glede na raven znanja so jih razdelili v dve skupini, začetno in nadaljevalno. Otroci so imeli poleg učenja slovenščine in likovnega ustvarjanja še popoldanske dejavnosti, med katerimi so si učiteljice in drugi prizadevali, da so se čim bolj sproščeno izražali v slovenščini.

poletna šola

Petra Filaferro Doktorič je 14-letna zamejska Slovenka iz Gorice; njena mama je Slovenka, oče pa Italijan. Petra se je nedavno preselila v Bruselj, saj je mama dobila delo pri Evropski komisiji. Doma z mamo govori slovensko, z očetom pa italijansko. V Gorici je hodila v slovensko šolo, odkar je v Bruslju, pa v evropsko, kjer nima slovenščine. Zato je bila za Petro ta poletna šola zelo koristna, saj se je naučila nekaj novih slovničnih pravil in prave izgovorjave. Všeč so ji bili še risanje in druge dejavnosti, se je pa tudi zelo zabavala. 

poletna šola

Tara Calanan živi v Dublinu, kjer je bila tudi rojena. Njena mama je doma iz Šratovcev, oče pa je Irec. Na Irskem se lahko slovensko pogovarja le z mamo, med počitnicami pa vedno pride na kakšen jezikovni tečaj v Slovenijo. Tu ima tudi babico in dedka ter sestrične, ki pa se z njo raje pogovarjajo angleško kot slovensko. V poletni šoli SIM ji je bilo zelo všeč, srečala je nekaj starih prijateljev in spoznala nove. Povedala mi je, da je Irska zaradi obilnega dežja bolj zelena od Slovenije in imajo tamkajšnje krave boljše mleko, v Slovenijo pa zelo rada pride, ker so tu njeni sorodniki in veliko sonca. 

poletna šola 

Elena Lunić je na poletno šolo SIM Slovenščina malo drugače v Gorenju pri Zrečah

prišla iz Banje Luke, kamor sta, kot mi je povedala, pred italijansko okupacijo Bele krajine pobegnila njena pradedek in prababica. V rojstnem mestu hodi k dopolnilnemu pouku slovenščine v Društvu Slovencev Triglav, njena učiteljica je Barbara Hanuš. Elena pleše tudi v folklorni skupini društva, ki pogosto nastopa v Sloveniji. V CŠOD Gorenje je bila letošnje poletje na dveh poletnih šolah slovenščine zapovrstjo. Poletna šola Slovenščina malo drugače ji je bila še posebej všeč, saj izjemno uživa v risanju in slikanju. Slovenijo ima zelo rada, pravi, tu se počuti kot doma.

poletna šola

Andrej Skupek iz Beograda ima slovenske prednike po očetovi strani. V beograjskem Društvu Slovencev Sava se pri dopolnilnem pouku uči slovenskega jezika in kulture, med počitnicami pa vsako leto s starši pride v Slovenijo na počitnice ter se udeleži jezikovnega tečaja. Poletna šola SIM mu je bila zelo všeč, saj ima rad tako likovno kot športne dejavnosti, doma trenira taekwondo in tenis. 

poletna šola

Letošnjo poletno šolo so podprli  Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Centri šolskih in obšolskih dejavnosti ter Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek