Keramična delavnica - Spretne roke, glina, vreteno, krožnik

Ceramics Workshop - Skilled hands, clay, a spindle and a plate

Objavljeno dne/Published on: 14.11.2017
Avtor članka/Article Author: Ivana Mikačić, foto Združenje SIM

Novica, da sva z Gabi sprejeti v keramično delavnico v Ljubljani, ki jo je letos že četrtič zapored organiziralo Združenje Slovenska izseljenska matica, me je neizmerno razveselila. Z avtobusom sva se napotili do Zagreba, naprej v Ljubljano pa z vlakom. Čas do namestitve v hotelu sva izkoristili za ogled mesta. Z vzpenjačo sva se povzpeli na Ljubljanski grad. Dan je bil prelep, stari grad obsijan s soncem. Kavica v tako lepem okolju se je zares prilegla. Po kosilu naju je v preddverju hotela pričakala glavna tajnica SIM Jasmina Ilič in naju odvedla do Etnografskega muzeja, kjer sva spoznali akademsko kiparko in keramičarko Evo Peterson Lenassi , ki bo vodila keramično delavnico v njenem ateljeju pri Slovenskem etnografskem muzeju. Pridružili sta se nama še Vesna iz Pulja in Sonja iz Beograda.

The news that Gabi and I were admitted to the ceramics workshop in Ljubljana, for the fourth year in a row organized by the Government’s Office for Slovenians Abroad, has really lifted my spirits. We took a bus to Zagreb, where we booked a train to Ljubljana. We spent the extra time we had before our check-in at the hotel, having a look around the city. It was a stunning day and the old castle was drenched in sunlight. After lunch, Jasmina Ilić, the Head Secretary of the Government’s Office for Slovenians Abroad, awaited us in the lobby and took us to the Ethnographic Museum, where we met the academic sculptor and ceramicist Eva Peterson Lenassi, who would be leading the the ceramics workshop in her studio at the Slovene Ethnographic Museum. We were also joined by Vesna from Pula and Sonja from Belgrade.

Takoj po potici in kozarčku okrepitve nas je Jasmina zapustila, Eva pa pričela  zgodbo o glini.

keramična delavnica   keramična delavnica

Ko gledaš nekoga, ki se z glino druži že 40 let, ugotoviš, da le ni vse tako preprosto, kot se zdi.

Glino je treba najprej dobro premesiti, da v njej ne ostanejo zračni mehurčki, ki bi kasneje otežili delo. Potem se pripravi voda, orodja, spužvica in vreteno. Glino  položimo v sredino vretena in se  jo med vrtenjem pritiskamo na center. Temu sledi najtežji del - glino je treba s pritiskanjem navzgor centrirati in mehurčke izvleči na površino. Potem jo zopet potisniti nazaj in če je dobro centrirana, lahko pričnemo z delom. S palcem naredimo majhno vdolbino, potem pa luknjo, odvisno od tega, kaj želimo narediti. In potem oblikujemo skodelice; majhne, velike, vrče za mleko…

keramična delavnica   keramična delavnica

Po predstavitvi se je začelo zares. Premesile smo glino, zavzele svoje mesto ob vretenu in pričele z delom. Eva je prekrasna učiteljica, v vsakem trenutku je bila pri nas, pomagala in pokazala, kako delati. Glina je pričela poprijemati oblike. Za začetek smo delale majhne krožnike, da se vpeljemo. Ker to počnemo prvič, smo se bale, da bo vse prava katastrofa, toda posode so izpadle presenetljivo dobro; krožnik, pa malo večji krožnik, skodelica, pa druga skodelica, posodice so se začele nizati na naše veliko navdušenje. Na koncu dneva smo bile zadovoljno utrujene.

keramična delavnica   keramična delavnica

Naslednje dneve smo preživele delovno, v prijetnem druženju je bilo tako lepo.

Narejene izdelke smo poslikale, izrezbarile, Vesna pa je prinesla čipke, ki jih je vtisnila v krožnik - zares domiselno, zanimivo in lepo.

Eva nas je popeljala tudi na prelepo osrednjo razstavo Slovenskega etnografskega muzeja Afganistan-slovenski pogledi, ki odstira poglede na deželo Afganistan, in nas je zelo navdušila.

Zadnji dan smo svoje izdelke dokončale, srečne in zadovoljne. Lončarski proces je bil zaokrožen. Predmeti se sedaj morajo najprej posušiti na zraku, potem sledi žganje narejene keramike, za tem pa keramiko pološčimo z glazuro in jo vnovič žgemo. Ker se je delavnica za nas zaključila, tega procesa nismo uspele narediti same, to bo za nas naredila draga učiteljica Eva.

keramična delavnica   keramična delavnica

Prisrčno se zahvaljujemo Združenju SIM za povabilo, Jasmini za odlično organizirano delavnico ter prisrčen sprejem in vso skrb. Iskrena hvala Evi, ki nas je, željne znanja, tako potrpežljivo naučila toliko tega.

keramična delavnica   keramična delavnica

Tudi prihodnje leto si želimo poskusiti kaj podobnega.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek