PREDSTAVITEV POŠTNE ZNAMKE

POST STAMP PRESENTATION

Objavljeno dne/Published on: 27.11.2017
Avtor članka/Article Author: Rok Fink

V petek, 10. novembra 2017, je Veleposlanica RS v Buenos Airesu priredila sprejem, na katerem je bila predstavljena nova poštna znamka, ki jo je izdala Pošta Slovenije in je posvečena Slovencem v Argentini. To je prva iz serije znamk z omenjenim poslanstvom. S Pošte Slovenije so bili navzoči mag. Boris Novak, generalni direktor, Marjan Osvald, direktor oddelka za mednarodno sodelovanje, in mag. Franc Predikaka, svetovalec poslovodstva. Prireditev sta z glasbo uvodoma popestrila glasbo Branko Marinič na saksofonu in Daniel Vasle na kitari, nekaj po 19. uri, ko so se povabljeni že zbrali, pa je najprej spregovorila veleposlanica Jadranka Šturm-Kocjan, v slovenščini in kastiljščini. Predstavila in pozdravila je goste iz Slovenije in omenila sestanek, ki so ga imeli dan prej z direktorjem argentinske pošte in na katerem so se dogovorili o sodelovanju med obema institucijama. Slovenijo je opisala kot državo v osrčju Evrope, omenila pomembnost slovenske skupnosti v Argentini in pomen izdaje znamke. Nato je predala besedo Mirku Vasletu, uredniku radijske oddaje »Okence v Slovenijo« (»Una ventana a Eslovenia«), ki jo vsako soboto zgodaj popoldne posluša veliko število Slovencev (in Neslovencev) v Buenos Airesu. Kot pobudnik ideje o izdaji znamke je opisal potek njenega nastajanja.

On Friday, 10 November 2017, the Ambassador of the Republic of Slovenia in Buenos Aires hosted a reception, where a new post stamp was presented, issued by the Post of Slovenia as a tribute to Argentine Slovenians. This is the first post stamp from the purpose-made series of commemorative stamps. Attending at the event were Boris Novak, the CEO of the Post of Slovenia; Marjan Osvald, the Director of the Department for International Cooperation; and Franc Predikaka, the Management Consultant. The event was opened by a performance by Branko Marinč on the saxophone and Daniel Vasle on the guitar, followed by Ambassador Jadranka Štrum-Kocjan's opening speech a little over 7 PM, once the invited guests have gathered up. She gave her speech in Slovenian and Castilian, presenting and welcoming the guests from Slovenia, and mentioning the meeting with the CEO of the Argentine post service that they had had the day before, where they had made plans on the future cooperation between the two institutions. She described Slovenia as the country at the heart of Europe, stressing the importance of the Slovenian community in Argentina and the significance of the post-stamp issuing. Then she handed the microphone to Mirko Vasle, the editor of the radio show “Window into Slovenia” (“Okence v Slovenijo”) that many Slovenians – and non-Slovenians, for that matter – who live in Buenos Aires listen to early each Sunday afternoon. As the man behind the idea of issuing the post stamp, Vasle talked about the process of its coming to be.

 

»Spoštovana gospa veleposlanica, spoštovani gospod generalni direktor Pošte Slovenije,

spoštovane gospe in gospodje,

rad bi delil z vami kratko zgodbo o nastanku te znamke. Pred letom dni sem obiskal Pošto Slovenije, katere sedež je v Mariboru. Tam sem se srečal  z generalnim direktorjem magistrom Borisom Novakom. Navzoča sta bila mag. Franc Predikaka, svetovalec uprave Pošte Slovenije, ter inženir in Franc Mlakar, podjetnik in kulturni delavec.

Znamka

Ob kosilu po srečanju smo obujali spomine na njun obisk v Argentini s Ptujskim nonetom leta 2008. In ob tej priložnosti se je začela rojevati ideja o znamki, ki bi ovekovečila Slovence v Argentini. Generalni direktor Pošte Slovenije je projekt z veseljem podprl, meni pa je bilo naročeno, naj poskrbim za predlog motiva.

Znamka

 Prek radijske oddaje »Okence v Slovenijo« smo poslušalce povabili k sodelovanju na natečaju za zbiranje predlogov motiva, ki bi kar najbolje prikazal vez med Slovenci v matični domovini in Argentini. Med prispelimi motivi, bilo jih je 17, je bil tudi predlog Daniela Lópeza Boncine, ki je ponazarjal kulinarične značilnosti obeh držav: argentinski čaj mate in slovensko potico. Ta predlog je bil hkrati tudi podlaga za pripravo končnega motiva znamke.

 

In ne samo to, Pošta Slovenije se je odločila, da bo ta znamka prva iz nove serije Slovenci po svetu, ki jo bo Pošta Slovenije v sodelovanju z Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu posvetila Slovencem po svetu. Tako bodo znamko dobili Slovenci v ZDA, Kanadi, Avstraliji in Nemčiji.

Najlepša hvala, gospod generalni direktor Pošte Slovenije, mag. Boris Novak, najlepša hvala gospod Marjan Osvald, direktor področja mednarodnih odnosov PS, in najlepša hvala mag. Franc Predikaka, svetovalec uprave Pošte Slovenija.

Znamka

Najlepša hvala tudi vsem, ki ste sodelovali na natečaju, kajti brez vas danes ne bi imeli znamke.”

Nato je povedano povzel tudi v kastiljščini in dodal v besede avtorja, slovenskega Argentinca, da je pri njih doma navada uživati mamino potico z očetovim čajem mate.

Sledile so besede generalnega direktorja Pošte Slovenije Borisa Novaka, ki jih je v lokalnem jeziku povzel Mirko Vasle. Med drugim je poudaril, kako so Slovenci v tujini ohranjali jezik in običaje, vez in ljubezen do domovine ter izpostavil promocijo Slovenije, ki jo omogočajo izseljenci, delo gospoda Vasleta. Poudaril je še, naj bo ta znamka, ki vsebuje argentinski mate čaj in slovensko potico,  darilo Slovenije argentinskim Slovencem.

Mag. Novak je spominske albume z ovojnico, na kateri je prilepljena znamka in bilten Pošte Slovenije št. 118 z omembo te znamke, nato predal najprej gospe veleposlanici, nato Mirku Vasletu, gospodu Orlandu Eloyu Corresu, podpredsedniku Zveze filatelistov Argentine,  gospodu Danielu Mellu  Teggiu, uredniku kataloga argentiskih poštnih znamk, staršem Daniela Lópeza Bončine, ki prebiva v Sloveniji, honorarnemu konzulu RS v Parani, Carlosu Bizaiu, in končno še gospej Adriani Vaccari, vodji institucionalnih odnosov na argentinski pošti (Correo Argentino).

Znamka

Gospa Petra Česen Čatar, svetovalka na veleposlaništvu, ki je povezovala program dogodka, je nato povabila na prigrizek, pijačo in seveda domačo potico, čemur smo se vsi navzoči z veseljem udeležili.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek