Razstava o Louisu Adamiču zaznamovala leto 2018, v 2019 z organizacijo srečanja Dobrodošli doma

The Louis Adamič exhibition marks 2018 and a "Welcome Home" event to be held in 2019

Objavljeno dne/Published on: 30.11.2018
Avtor članka/Article Author: Blanka Markovič Kocen

V prostorih Združenja Slovenska izseljenska matica je četrti novembrski četrtek potekal 45. občni zbor združenja, na katerem so člani med drugim sprejeli poslovno poročilo in poročilo o delu za leto 2017 ter program dela v prihodnjem letu. V delovno predsedstvo so bili izvoljeni Jože Osterman kot predsednik in Mihael Glavan ter Rozina Švent kot člana.

On 22 November 2018, the 45th annual general meeting of the Slovenian Emigrant Associaton took place in the premises of the association, where the members approved the management and work reports for 2017 and adopted the work plan for the upcoming year. The executive committee was elected, comprising Jože Osterman as the president, and Mihael Glavan and Rozina Švent as committee members.

Udeleženci občnega zbora smo uvodoma z zanimanjem prisluhnili Aljoši Pelhanu, avtorju razstave ob 120-letnici rojstva Luisa Adamiča, ki je nastala v sodelovanju SIM z Narodno in univerzitetno knjižnico. Od marca 2018, ko so jo odprli v NUK, je do danes prepotovala domala vso Slovenijo. Ta čas je na ogled v prostorih Združenja SIM, od tod pa se bo zaradi velikega zanimanja še selila. Po nazornem orisu zanimivosti iz Adamičevega ustvarjalnega življenja smo se z minuto molka poklonili preminulemu Antonu Stipaniču, dolgoletnemu članu SIM.

OZ

Ob napovedani selitvi Združenja SIM iz prostorov na Cankarjevi 1 v središču prestolnice za Bežigrad, na Linhartovo 13, se je predsednik Osterman kritično odzval na ravnanje države, ki je stavbo, kjer domuje več državotvornih organizacij, prodala Banki Slovenije. »Prevladale so kapitalske sile,« je dejal Osterman.

Zamisel o muzeju izseljenstva zaenkrat stoji, je poročala glavna tajnica Jasmina Ilič. Po njenih besedah je vsebinski načrt pripravljen, finančne konstrukcije pa projekt še nima, vendar je spodbudno dejstvo, da je novi minister zamisli o muzeju naklonjen.

OZ

Iz poslovnega poročila za leto 2017, ki ga je predstavil predsednik Združenja SIM Sergij Pelhan, je razvidno, da je Matica poslovala pozitivno, predvsem s pomočjo donatorjev, konec leta pa ustvarila celo 7.000 evrov plusa, kar je največ v zadnjih letih. Po predsednikovih besedah so izvedli celo nekaj več akcij, kot so jih načrtovali na zadnjem občnem zboru. »K obeleževanju obletnice Louisa Adamiča je precej prispevalo ameriško veleposlaništvo,« je povedal Pelhan in dodal, da bodo na slovenski kulturni praznik prihodnje leto razstavo zaključili v Novi Gorici, odprla pa naj bi jo nova ameriška veleposlanica.

Sergij Pelhan je v nadaljevanju naštel številne dejavnosti Matice v preteklem letu, med njimi tradicionalno Likovno kolonijo v Mostu na Soči, Poletno šolo, Keramično delavnico in Natečaj za otroško risbo, nekoliko dlje pa se je zaustavil pri spletni reviji Rodna gruda, ki slovenske rojake in njihovo delo, slovensko kulturno dediščino, kraje in običaje ter pomembnejše ustanove predstavlja tudi navzven. Pelhan je bil mnenja, da bo informacijsko dejavnost treba v prihodnje še okrepiti in vzpostaviti tenkočutno uredništvo spletne revije.

Silva Črnugelj je v razpravi poudarila, da je 25 let po osamosvojitvi Slovenije SIM izpolnila vse svoje obljube in še več. »Najti moramo moč in energijo, da ustvarimo prostor, ki bo stičišče vseh sedanjih in bodočih aktivnosti Matice,« je poudarila Črnugljeva. Miha Verbič pa je prodajo stavbe na Cankarjevi 1 označil kot pomanjkanje narodne zavesti, Slovence v tujini pa bi po njegovem mnenju morali izkoristiti za navezavo stikov z domovino.

Pomembna novost, ki se obeta v prihodnjem letu, je, da bo SIM skupaj s preostalimi tremi civilnimi organizacijami za Slovence po svetu organizirala tradicionalno prireditev Dobrodošli doma, naslednico nekdanjega Izseljenskega piknika, ki je nastal prav na pobudo SIM. Za prostor letošnjega srečanja Dobrodošli doma sta v igri dva mesti, in sicer Radovljica in Postojna.

Predsednik Združenja SIM Sergij Pelhan je opomnil, da bo treba seznam slovenskih društev na spletu osvežiti. »Nekaj tega dela je bilo že opravljenega, saj je na Nizozemskem izšla knjiga o društvih, Janez Rogelj pa je pripravil pregled društev v Braziliji,« je dejal Pelhan in dodal, da so najaktivnejša društva z območja nekdanje Jugoslavije, predvsem zaradi želje po učenju slovenščine.

Miha Glavan je ob koncu uradnega dela občnega zbora opomnil, da bo prihodnje leto 50-letnica Pevskega tabora v Stični, ob čemer pripravljajo tudi publikacijo, in predlagal, da slednjo pomaga distribuirati SIM.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek