AJDOVKE SO ZAPELE S SLOVENSKIM OKTETOM

The Ajda Female Choir Singing with the Slovenian Octet

Objavljeno dne/Published on: 25.11.2019
Avtor članka/Article Author: Danica Bojković

Dnevi slovenske kulture v Istri so kot vsako leto potekali v oktobru. Slovensko kulturno društvo Ajda v Umagu je ob tej priložnosti pripravilo dva dogodka. 19. oktobra so v preddverju knjižnice najprej odprli razstavo kreativne delavnice Snežnik iz Lovrana, ki jo je predstavila njena voditeljica Branka Širola. Ob odprtju razstave so članice ŽePZ zbora Ajda zapele dve pesmi. Ob 19.00 uri pa se je v dvorani začel slavnostni koncert Slovenskega okteta. Na začetku je polno dvorano v slovenščini, hrvaščini in italijanščini pozdravila predsednica društva Danica Bojković, posebej goste Jasmino Ilič, glavno tajnico Slovenske izseljenske matice, Vilija Bassanesea, župana Mestne občine Umag-Umago, podžupana Maura Jurmana, predstojnika Oddelka za družbene dejavnosti Slavišo Šmalca, Pina Degrassija iz italijanske skupnosti in prijatelje iz slovenskih kulturnih društev iz Portoroža, Pulja, Poreča, Lovrana. H kratkemu nagovoru je povabila umaškega župana in glavno tajnico Združenja SIM iz Ljubljane.

As is already tradition, this year’s Istrian days of Slovenian culture took place in October. To mark the occasion, the Slovenian Cultural Society “Ajda” in Umag organized two events. On October 19, the Society held an exhibition opening in the lobby of the Umag City Library. The exhibition included artworks from the Snežnik art workshop, which took place in Lovran, and was presented by the manager of the workshop, Branka Širola. The exhibition opening included a performance by the Ajda female choir, gracing the visitors with performances of two songs. At 7 PM, the Slovenian Octet gave a dazzling performance in the main hall. The Slovenian Octet gave their very first performance in 1951 at the Slovenian Philharmonic. Ever since, they have held the reputation of being the most famous and representative male vocal chamber group in Slovenia. Their repertoire is extensive, paying special attention to Slovenian folk and classical music, which they proudly present at various concert stages both locally and abroad.

Na oder je zatem stopil Slovenski oktet in voditeljica je prebrala njihov življenjepis.

slovenski oktet

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Repertoar okteta je izjemno širok, posebno skrb pa namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev in pet umetniških vodij. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana. Oktet je izdal več kot šestdeset plošč, kaset in zgoščenk, leta 2007 pa je izdal knjigo „Slovenski oktet“ Borisa Pangerca, v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.

Od pomladi 2019 ansambel deluje v novi zasedbi: Andrej Oder, Rok Ferenčak – 1. tenor, David Jagodic, Janez Triler – 2. tenor, Jože Vidic, Darko Vidic – bariton, Janko Volčanšek, Matej Voje – bas.

Koncert so razdelili v dva dela: venček uspešnic, kot so Domovina, Slovenski pozdrav, Sred Triglava, drugi del pa je bil posvečen slovenski ljudski pesmi – Katrca, Nocoj pa oh, nocoj, Še en krajcerček 'mam. Karel Pahor je skladal veliko skladb prav za Slovenski oktet, obdelal je primorsko Pa se sliš’, ki lepo zveni tako doma kot po svetu, sledil je venček treh rezijanskih ljubezenskih pesmi Rada Simonitija in Alojza Srebrotnjaka. Pesem Rezijanska izpoveduje veliko ljubezen, čeprav se sliši, kot bi se prepirala. Sledila je ljudska iz Istre Trajnaninanena, pa belokranjska Venci veli, Venček Franceta Marolta Vre, vre, vre mi smo Ribenčanje.

Proti koncu je Jože Vidic povabil na oder gostiteljice, članice ŽePZ Ajda, da skupaj zapojejo Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje, člani folklorne skupine Ajda pa so v narodnih nošah zaplesali valček.

slovenski oktet

Gledalci so bili med pesmimi čisto tiho, na koncu vsake pesmi pa se je zaslišal gromoglasen aplavz, ki ni pojenjal do samega konca. Nemogoče je opisati to vrhunsko atmosfero in občutke, ki jih je Slovenski oktet prenesel na občinstvo s svojo pesmijo, to je bilo treba doživeti. Na koncu smo si izmenjali simbolična darila, Slovenski oktet nam je podaril knjigo in dve zgoščenki, Ajda pa našim slavnim gostom originalno keramiko naše znane umetnice Lee Bernetič Zelenko – tri jadra, ki simbolizirajo moč, napredek in tudi Triglav.

slovenski oktet

Še danes prihajajo čestitke Ajdi za dobro organiziran koncert, zasluge pa gredo nedvomno svetovno znanemu Slovenskemu oktetu in njihovemu petju.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek