Barve pomenijo življenje – slika, slika kot bi tekla…

Colours Are Life – An Image that Flows…

Objavljeno dne/Published on: 05.09.2013
Avtor članka/Article Author: Mag. Darja Zorko Mencin, foto: http://www.youtube.com/watch?v=Ooy7DDHkcHw

Karina Ušaj, Slovenka, živeča v Argentini, je bitje z veliko občutljivostjo in izjemno močnimi barvnimi sporočili. Po poklicu je inženirka informacijskih sistemov, poslovna ženska, strokovnjakinja in specialistka za procese izboljšav, terapevtka po metodologiji reprogramiranje celičnega spomina, navdušena umetnica barvnih vibracij, ki odkriva po eni strani razsežnost magičnosti, po drugi pa duh realnosti. Njena sporočila navdušujejo številne oboževalce in kritike Latinske Amerike.

Karina Ušaj, a Slovenian living in Argentina, is a woman with great sensibility and extraordinarily powerful messages in colour. By profession she is an information system engineer, a businesswoman, an expert and specialist in improvement processes, a therapist engineerin methodologyof reprogramming cellular memory, and an enthusiastic colour vibration artist who discovers the vastness of magic on one side and the spirit of reality on the other. Her messages intrigue many fans and critics across Latin America.

Karina Ušaj kot oseba

Barve ji pomenijo življenje. Umetnost, inženirstvo in alternativna terapija so medsebojno povezani ključni elementi v njenem življenju. Le-to je namreč razdeljeno med tehnološkimi projekti in umetniškimi barvnimi vibracijami. Prijatelji iskreno občudujejo njen pogum, močno energijo, veselo razpoloženje in odločnost pri vseh zadevah, ki se jih loti. Ima posebno karizmo in ustvarjalnost. Še več, je prepričljiva sogovornica z ogromno anekdotami... Prav neverjetna je njena prilagodljivost, kako ji uspeva  združiti delo inženirke v multinacionalki z umetnostjo in zdravljenjem posameznikov po metodi reprogramiranja celičnega spomina. Ko se človek z njo pogovarja, ne daje vtisa stroge ambiciozne vodje.

Njena strast do risanja in slikanja se je pokazala že v zgodnjem otroštvu, umetniška žilica je dobila ustvarjalni zagon v najstniških letih. Nastopala je na samostojnih in skupinskih razstavah in trenutno razstavlja v salonu slovenskega veleposlaništva v Buenos Airesu pod naslovom Sporočila barv.

Vodilna funkcija v multinacionalki IBM

Po končani univerzi je delala pri različnih avtomobilskih podjetjih, kot so  Deutz Fahr, Ford, Volkswagen, Fiat ... Njena specializacija je v procesih  avtomobilske industrije, doseganje kakovosti, učinkovitosti in zmanjšanje stroškov zaposlovanja. Zaposlena je v najpomembnejšem globalnem informacijskem podjetju IBM, kjer sedaj opravlja vodilno funkcijo in je zadolžena za regionalni proces izboljšav za različne stranke, ki uporabljajo »Lean Six Sigma« metodologijo, ki so jo razvili v avtomobilskem podjetju Toyota v 60-ih letih.  Karina je odgovorna za izvedbo izboljšav poslovnim strankam v različnih državah: Čilu, Urugvaju, Paragvaju, Peruju, Kolumbiji, Venezueli in Srednji Ameriki... Lean Six Sigma metodologijo uspešno uvaja za katero koli vrsto poslovanja in procesov, po naročilu tudi v osebno življenje posameznika. Priznava, da je to delo izjemno odgovorno in stresno.

Skozi umetnost skuša uravnotežiti svoje življenje med delom in duhom. V prostem času kompenzira  z umetnostjo, kjer je možen pretok energije in omogoča čustvom, da se izražajo v čudovitih barvnih podobah, ki proizvajajo visoko vizualni učinek. Po drugi strani pa je izkušena terapevtka po alternativni metodi reprogramiranja celičnega spomina, pri katerem barve in besedne zveze lahko zdravijo travme, prepričanja, odnose, bolezni, ki jih podedujemo prek dednih zapisov.

Družina in znanje slovenščine

Odraščala je v zelo konzervativni družini, kjer je bila stroga in zahtevna vzgoja za vrednote, njeno otroštvo in mladost so vedno spremljale otroške risbe. Karina pove, da je vedno imela možnost razvijati svoj talent in domišljijo preko umetnosti. Največ stika s slovenskimi koreninami je imela  preko starih staršev, ki so skrbno ohranjali slovensko tradicijo in slovensko kuhinjo, kot je potica, jabolčni zavitek, kislo zelje... S slovensko skupnostjo v Argentini ni imela pogostih stikov, sodelovala je v slovenskem društvu Triglav, v okviru katerega deluje plavalni klub. Priznava, da ima precej prijateljev v različnih slovenskih klubih. Nikoli ni obiskovala slovenskih jezikovnih tečajev. Doma niso govorili slovensko, le njeni stari starši so jo naučili besedne zveze, določene stavke in odgovore na nekatera vprašanja. Izjemno ji je žal, da ni imela možnosti za učenje slovenščine kot materinega jezika.

Povezanost s Slovenijo

Karino zelo zanima dogajanje v Sloveniji, čeprav je ni še nikoli obiskala. Danes si dopisuje z otroki očetovih bratrancev in nekaterimi slovenskimi vizualnimi umetniki. Ponosna je na svoje slovenske korenine, preveva jo absolutna občutljivost. V otroštvu so ji stari starši pripovedovali številne spomine in anekdote o tem, kako so zapustili svojo družino zaradi  vojne. Vse to se ji je globoko vtisnilo v spomin.

Začetek slikanja 

Pri rosnih petih letih je slikala z ogljem ali svinčniki, pri starosti 12 let so nastale presenetljive figurativne podobe. Karina pripoveduje: »Leta 2007 sem po dveh let zdravljenja uspela premagati bolezen in sem začela meditirati in uporabljati barve mandal pri lastnem spopadu z bojaznijo. Zaradi te situacije se je spremenilo moje življenje. Slikarstvo je moje ponovno rojstvo v vseh pogledih, saj sem samo slikala in slikala... To je bila moja terapija. Rada uporabljam stavek, ki pravi: »Tako kot je v filmu Forrest Gump tekel... jaz slikam svoj 'krog v vesolju', sem z vsemi barvami naenkrat, kot ustvarjalka tega dela..« Šele v letu 2011 je začela razstavljati svoje slike na zahtevo ljudi, ki so poznali njeno delo.

Čeprav je Karina pravzaprav samouk pri raziskovanju umetnosti, se je udeležila številnih umetniških tečajev, kjer je spoznala nove tehnike slikanja... Pri njenem uveljavljanju je ključno, da stalno poskuša doseči različne vizualne učinke.

Delo terapevtke reprogramiranja celičnega spomina

Ušajeva je tudi uveljavljena kot terapevtka reprogramiranja celičnega spomina. To je precej revolucionarna znanstvena terapevtska metoda, ki temelji na nevroznanosti in fiziki. Gre za pristop »vhoda v genski spomin«, ki so ga odkrili Rusi. Izhaja iz predpostavke, da je mogoče izbrisati  in ponovno napolniti »program« celičnega spomina. V njem je popoln zapis vseh izkušenj, ki smo jih podedovali od prednikov, tako čudovitih kot travmatičnih. Kvantna psihologija pravi, da sta preteklost in sedanjost v globokem spominu v  isti dimenziji in naša prihodnost je odvisna od vrste podatkov, ki so shranjeni v tem spominu. Predvsem gre za čiščenje takoimenovanih vozlov ali travm, ki so se vtisnile v genetski spomin posameznika. Ko se sprosti nakopičena energija, je možno dostopati do stanja harmonije zase in za svoje okolje.

Bodoči projekti

Karina je prepričana, da ni naključij v življenju in je zadovoljna, ker ima veliko projektov, kjer lahko dela to, kar jo veseli. Na področju umetnosti se želi uveljaviti tudi mednarodno. Razmišlja o tem, da bi ustanovila svoje podjetje, ki bi se ukvarjalo s svetovanjem pri izboljševanju poslovnih procesov. Želi si imeti lastno umetniško šolo skupaj z drugimi umetniki in poiskati življenjskega partnerja.

Brez dvoma je Karina Ušaj zelo talentirana, prilagodljiva in odprta ženska s konceptom.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek