Karin Godnič v odkrivanju neskončnih zakladov narave

Karin Godnič: Discovering the Endless Treasures of the Nature

Objavljeno dne/Published on: 07.02.2014
Avtor članka/Article Author: Mag. Darja Zorko Mencin, foto: osebni arhiv K. G.

Karin Godnič, po poklicu akademska slikarka in profesorica, pripada mlajši generaciji umetnikov in je v Argentini postala znana po kompaktnih slikarskih upodobitvah mestne krajine. Mojstrsko je predstavila slikarske zgodbe pogleda na hitre ceste, pristanišča, mostove in stolpnice. Ti segmenti odsevajo delno realnost, estetiko današnje družbe, odtujenost in praznino. Pred dvema letoma se je preselila na Atlansko obalo v majhno naselje Mar del Tuyú, ki je od Buenos Airesa oddaljeno več kot 300 kilometrov. Zdaj je njen dom v gozdu, le nekaj metrov oddaljen od plaže... Kot pravi, je narava s prostornim nebom in neskončnim obzorjem neizčrpen vir navdiha za umetniška dela. Ženska, ki se toplo, prijetno in vedro smeji, o lastnem ustvarjalnem zamahu ne govori veliko, saj je prepričana, da imajo umetnine lastno sporočilno vrednost. Polna je žara in ljubezni do svoje velike strasti – slikanja.

Karin Godnič, by profession an academic painter and a teacher who belongs to the younger generation of artists, became famous in Argentina by painting compact depictions of urban landscapes. She is a master in presenting painters’ stories of highways, ports, bridges and skyscrapers. These segments reflect a partial reality, the aesthetics of today’s society, alienation and emptiness. Two years ago she moved to a small town of Mar del Tuyú by the Atlantic coastline, more than 300 kilometers away from Buenos Aires. She lives in a forest only a couple of meters away from the sea… As she would say: the nature with its vast skies and endless horizons inspires her to make art. She is a woman with a warm and cheerful laughter who does not talk much about her creativity because she is convinced that artworks convey their own messages. She is full of splendor and love for this great passion of hers – painting.

Otroštvo je preživela v vasi Loma Verde, na obrobju mesta Escobar, v veliki kmečki hiši. Kokoši, zajci, konji, race, fazani, koze, purani, psi in vrt so bili osnovni elementi njene otroške igralnice. Običajne otroške naloge so bile plezanje na košata drevesa, pobiranje sadja, nabiranje prekrasnih travniških rož, delo na vrtu in z domačimi živalmi, lov na žabe in kresnice, zbiranje metuljev in izumljanje pasti za legvane... Vse te spomine na otroštvo na neposreden in čuten način vnaša v zadnja umetniška dela.

Umetnina kot neskončna samota

Stara 16 let je začela obiskovati delavnico likovne vzgoje umetnika v bližini njene soseske, Juana Manuela Diaz Puerta. Tam se je »zgodil« njen preporod: odkrila je slikarstvo kot močan izrazni kanal umetnosti. Od takrat ni nikoli nehala ustvarjati. Pridobila je diplomo profesorice likovne umetnosti na nacionalni šoli Prilidiano Pueyrredon v Buenos Airesu. Umetnina je neskončna samota. Pod njeno umirjeno površino skriva primaren slikarski impulz. Karin likovno ustvarjalnost nenehno nadgraduje, njena dela vedno nastajajo na terenu, le tam je blizu z dušo narave.

Z raziskovalno žilico skrbno izbira lepe slikarske motive narave, pri katerih odkriva in spoznava edinstvene lepote. Kot pravi: »Skriti čudeži v tem majhnem svetu. To je kot nekakšen akumulator za slikanje. Narava je izredna in neizčrpen vir navdiha.« Potopi se v občutke iz preteklosti in podoživlja dišave pokrajine, barve, tišine in zvokov. Na prefinjen način odkriva skrivnosti prepletanja listov, stebla in cvetov. Zanimivo je, da vizije gozda prek barv ustvarjajo določeno melanholijo, pri slikanju cvetov in popkov prevladuje roza in tako imajo skupki cvetov nasprotni učinek. Ta skriti svet, upodobljen v njenih slikah, poskuša biti resničen glede na naša občutja časa in prostora. Karin premišljeno pripoveduje: »V naravi je izražena dinamična sila in pri umetniškem ustvarjanju opazujem prehod časa in stalnih ciklov življenja, smrti in ponovnega rojstva, ki se nenehno dogaja. Narava je tako jasna v svojem jeziku! Vidimo lahko, da drevo vsak dan spreminja barve od zelene, oker, rumene do rdeče. Mene zanimajo zakoni narave in skrivnost našega obstoja.« Vsak dan se odpravi na »pohodništvo« in išče svežino nedotakljivosti.

Uspešno življenje je srečno

Pri velikih slikah dela v akrilu na platnu. V zadnji seriji majhnega formata z naslovom Skrivnost rastlin je uporabila akvarel na papirju.

Karin Godnič  je prepričana, da uspešno življenje pomeni srečno življenje. Enostavno mora vedno kaj početi, da je zadovoljna. Kot profesorica poučuje v javnih osnovnih in srednjih šolah ter vodi delavnice za otroke in odrasle. V zvezi z umetnostjo pravi: »Največji uspeh je, da lahko delo  opravljam s ponižnostjo in potrpežljivostjo, na miren in resen način, kot notranjo potrebo po lastni naravni evoluciji. Brez pričakovanja nagrade ali priznanja, ki prihaja od zunaj.«

Poudarja, da je odnos s prijatelji zelo pomemben. Bili so podpora, močna spodbuda in druženje v  njenem osebnem življenju in v umetniškem razvoju. So zaklad. Vežejo jo globoke vezi ljubezni in občudovanja.

Pomlad na slovenski zemlji

Slovenija ji pomeni poreklo, deželo starih staršev in deda po očetovi strani. Njena mama je veliko govorila o Sloveniji in najlepših pokrajinah, spominih, anekdotah in običajih starih staršev, o slovenski hrani... Maja letos bo Karin imela priložnost, da bo z mamo in bratoma z veseljem stopila na slovensko zemljo. Prvič v življenju in to bo zelo intenzivna izkušnja. Stari starši so morali zapustiti svoje domove z globoko bolečino realnosti grozljive vojne.

Razstave in nagrade

 Več kot deset let dobro sodeluje z znano galerijo Aldo de Sousa v Buenos Airesu,  ki je odgovorna za promocijo na nacionalni in mednarodni ravni. Poleg tega redno sodeluje na razstavah in tekmovanjih v različnih kulturnih centrih, muzejih, ustanovah, združenjih… Umetniška dela je na ogled  postavila v Argentini, Kolumbiji, Venezueli, Čilu in ZDA. Od leta 2001 je prejela številne nagrade najbolj prestižnih argentinskih umetniških združenj in ustanov, kot sta Pintura Fundación  in Arte de Tapa Páginas Amarillas.

Z načrtovanjem prihodnosti se ne ukvarja preveč. Pravi, da je pred nami. Še naprej ima cilj, da s ponižnostjo, predanostjo in potrpljenjem  raziskuje in odkriva svet okoli sebe. Prepričljivo zajema vsak trenutek življenja in z velikim veseljem odkriva preporod našega časa. Verjamem, da ji bo narava podarjala nešteto utrinkov za ustvarjanje novih del, ki bodo v ustreznem času dobili svetlobo na platnu.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek