Helena Čretnik: »V Grčiji sem Eleni«

Helena Čretnik: "In Greek, I am called Eleni!”

Objavljeno dne/Published on: 05.06.2014
Avtor članka/Article Author: Edita Žugelj, foto: arhiv H. Č.

Umetnostna zgodovinarka Helena Čretnik se je letos spomladi pridružila tistim, ki v zadnjih letih svoje priložnosti za delo in življenje iščejo v tujini – preselila se je na največji grški otok Kreto. Tam bo delala kot turistična vodnica in se že veseli prihoda slovenskih rojakov z vseh strani sveta, saj govori kar šest jezikov.

This spring, the art historian Helena Čretnik has joined those who are seeking job opportunities and life abroad – she moved to Crete, the largest of the Greek islands. There, she is planning on working as a tourist guide. Since she can speak six languages, she is more than happy about the arrivals of fellow Slovenian countrymen from all around the globe.

Helena Čretnik je študirala umetnostno zgodovino in sociologijo kulture. Najprej je delala kot umetnostna kritičarka, bila je dopisnica Primorskih novic, potem je na Gornjem trgu v Ljubljani odprla galerijo Imprima (www.imprima.si). Galerije ni več, ime podjetja pa je ostalo in letos praznuje trinajsto obletnico delovanja. Po tem je Helena začela poučevati na gimnaziji in univerzi za tretje življenjsko obdobje. Ker pa si je treba umetnostnozgodovinske objekte ogledati na terenu, je začela z vodenjem skupin in se počasi preusmerila v bolj turistične vode. Pridobila je licenco za turistično vodnico in se zadnja leta ukvarja izključno s turizmom.

Kot pravi, jo je zaradi antike in njenih zakladov vedno najbolj privlačila Grčija. Večkrat jo je obiskala že kot študentka, pozneje je tudi pet let živela na otoku Krfu in iz Helene postala Eleni. A če nisi domačin, pravi Helena, znajo biti zime na otoku zelo dolge, saj nimaš dela in s tem zaslužka. »Prvi dve leti je še zanimivo, ker si ga lahko v tem času dobro ogledaš, potem pa začneš pogrešati gledališče, koncerte ipd. Tako sem se raje odločila za Kreto, ki je je za dobro tretjino Slovenije in verjamem, da mi na otoku tudi pozimi ne bo dolgčas. Da ga dobro spoznaš, potrebuješ skoraj eno življenje.«

Kaj vas je dokončno prepričalo, da se preselite na Kreto?

Od študentskih let naprej mi je najbolj ustrezalo življenje ob morju. Najprej je bil to samo občutek, ki je kasneje prerasel v prepričanje. Očitno sem sredozemska duša. Pogosto sem se spraševala, kako je mogoče, da sem bila rojena v Sloveniji, saj mi ne prija naša hrana, pozimi me vedno zebe. Na Kreti so mi všeč narava, toplota, predvsem pa način življenja. Pa še ime imam grško.

Verjetno je za tako selitev potrebnih veliko priprav in dobre organizacije?

To je odvisno od posameznika. Turistični vodniki smo marsičesa vajeni, znajti se moramo v različnih situacijah. Izkušnje z Grki in Grčijo sem imela še od prej, res pa Krečani pravijo, da so najprej Krečani in šele potem Grki in to drži.

Za začetek sem si na Kreti najela stanovanje v hiši (preostali del je prazen), ki jo  obdaja čudovit vrt z mandljevci, rožičevci, nešpljami, pomarančevci, limonovci, murvami, granatovci, pa vrtnicami ... Z velike terase imam pogled na zaliv z dolgo prodnato plažo, do katere imam pet minut hoje. Malo naprej sta še dve plaži in glede na to, s katere strani piha veter, ki je tu kar pogost in precej močan - kar je za vroče poletne mesece zelo blagodejno – izbiram med njimi.  Še vedno sem na dolgih počitnicah in mi prav nič ne manjka, razen denarja, saj se pri vodenju še ni »odprlo.« Tako uživam na plaži, plavam, jem dobro domačo hrano - ribe, zelenjavo, raziskujem vsako ped otoka, nabiram zelišča - timijan, origano, žajbelj itn. Na Kreti raste približno dva tisoč zdravilnih in aromatičnih rastlin. Dovolj jih bo za vso zimo, za darila in za prodajo ...   

Je na otoku težko najti delo turističnega vodnika?

Glede vodenja sem šla do prenekatere agencije in sem trenutno na »stand by«. Vsi namreč iščejo samo rusko govoreče vodnike. A sem prepričana, da se bo pri delu obrnilo na bolje; če ne to, pa vsekakor prihodnjo sezono, ko imam dogovorjeni dve tedenski turi. Sicer te pa lahko na Kreti preživlja narava – hribi in gore so polni različnih divjih užitnih rastlin, iz katerih si lahko pripraviš na primer solato. 

Zelo sem tudi aktivna na spletnih straneh - sodelujem z nekaterimi kvalitetnimi mednarodnimi spletnimi ponudniki (večinoma iz ZDA in Kanade) profesionalnih vodnikov na določeni destinaciji. Če ne bom imela dovolj vodenj, bom v visoki sezoni (julij, avgust) delala za polovičen delovni čas v trgovini ali gostinstvu. Ne gre pozabiti, da Grčijo in Kreto množično obiskujejo turisti z vsega sveta, zato so vsi veseli osebe, ki zna šest jezikov. Govorim slovensko, angleško, nemško, italijansko, srbsko, hrvaško in delno grško.

A sem vseeno polna optimizma, saj imajo redki turistični vodniki diplomo iz umetnostne zgodovine in sociologije kulture; to sta področji, ki prinašata mojemu delu izjemno dodatno vrednost - tako osebno kot pri vodenju. Posvetim se vsakemu posamezniku, gostov nikoli ne utrujam s prenatrpanimi in preobsežnimi programi. Moje vodilo je kvaliteta, zato delam z manjšimi skupinami ali posamezniki. Poznam tudi kraje, ki jih v svoji ponudbi nima nobena turistična agencija. Kreta kot zibelka zahodne civilizacije ima ogromno arheoloških najdišč, muzejev in brezštevilne primere bizantinske sakralne arhitekture, tako da so moji programi vodenja lahko zelo specializirani. Svoje znanje želim predajati tudi drugim.

Nazaj na prejšnjo vsebinoNatisni članek